29 mei 2021, Regio - Op 27 mei j.l. werd Leah Corsmit (20) uit Deventer verkozen tot de nieuwe jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken. De overwinning werd bekendgemaakt tijdens het finale-evenement van het European Youth Festival, live vanuit Het Ketelhuis in Amsterdam. De komende twee jaar heeft Leah de taak om de ideeën van Nederlandse jongeren over Europa te verzamelen en naar belangrijke (inter)nationale toppen te brengen. Lees hieronder verder.

Online campagne

Er waren twee finalisten in de strijd voor de titel jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken. De afgelopen zeven dagen voerden de finalisten on- en offline campagne. Jongeren t/m 29 jaar uit heel Nederland konden via NJR stemmen op hun favoriete finalist. Tijdens het finale-event van het European Youth Festival gaven ze een speech, waarna een vakinhoudelijke jury haar oordeel gaf én kijkers van de livestream nog mochten stemmen. Uiteindelijk won Leah met het hoogste combinatiecijfer van de jury en de stemmen die zijn geworven met de campagne. “Omdat de EU zo’n grote impact heeft op ons leven, is het enorm belangrijk dat jongeren kunnen meepraten over de EU, dat we onze mening kunnen laten horen. Ik geloof dat we met onze ideeën de wereld kunnen veranderen.” - Leah

Jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken

De jongerenvertegenwoordigers van NJR vormen de schakel tussen jongeren en politiek. Ze gaan op zoek naar meningen en ideeën van jongeren uit het hele land. Deze bespreken ze vervolgens met onder andere beleidsmakers op belangrijke toppen. De jongerenvertegenwoordigers werken in duo’s, de andere jongeren- vertegenwoordiger Europese Zaken is Leverne Nijman. Zij heeft er al een jaar als jongerenvertegenwoordiger op zitten.

European Youth Festival

Van maandag 24 tot en met donderdag 27 mei vond het online European Youth Festival plaats dat in het teken stond van jong zijn in Europa. De hele week lang konden jongeren via een virtueel festivalterrein gratis workshops en sessies volgen. Het finale-evenement werd gehost door de Kiesmannen. Ook droeg Dilara Bilgic een spoken word voor over Europa en verbinding.

NJR

NJR is hét jongerennetwerk van Nederland. Het is de missie van NJR om jongeren te verbinden: met hun eigen sterke punten, met elkaar en met de organisaties en bedrijven die vormgeven aan onze wereld.