27 mei 2021, Middelharnis - 20 mei jl. heeft de gemeenteraad opnieuw gesproken over het verzoek van Comgoed B.V. om op het bedrijventerrein van Oude-Tonge een bioboardfabriek te vestigen. Comgoed is vanaf 2016 met het college in gesprek om deze fabriek in Oude-Tonge te vestigen. Het geldende bestemmingsplan laat geen ruimte voor de vestiging van een dergelijk industrieel complex. Toch steunden 14 raadsleden (SGP, CDA, CU en VVD)de komst van een dergelijke fabriek. 12 raadsleden waren tegen, waaronder de PvdA met 3 raadsleden. "We leggen uit waarom!" Lees hieronder meer.

Vervolg

Het college (SGP, VKGO, CDA en VVD) heeft de raad voorgesteld om akkoord te gaan met een verklaring van geen bedenkingen voor de vestiging van een bioboardfabriek te Oude Tonge. Dat is de eerste stap in het vergunningenproces naar een dergelijke fabriek. De Provincie heeft een belangrijk aandeel in dit proces. De gemeenteraad zal op termijn een definitief oordeel moeten vellen.

De PvdA stelt mens en milieu centraal. Reden voor een stevig standpunt tegen de komst van een bioboardfabriek. Cees Grinwis (raadslid PvdA) stelt dat het in Oude Tonge om een bedrijventerrein gaat en dus geen industrieterrein. Destijds (2013) een duidelijke keuze van de gemeenteraad inclusief de beperkingen voor omvang, aard van de bedrijven en de milieucategorie. Dit om een goede leefomgeving voor mensen, natuurbescherming en bedrijvigheid in balans samen te laten gaan.

De recente ‘goednieuwsshow’ van Comgoed schetst dat anders. ‘Last van ongewenste geuren, wel nee het ruikt naar bos’. ‘Veel verkeersbewegingen, wel nee veel materiaal komt van het eiland’ (red.: blijkt 10% te zijn). Zo verwoordde PvdA raadslid Cees Grinwis dat.

Andere fracties (VVD, SGP en CU) kiezen voor vestiging o.a. omdat de ondernemer al zo lang (sinds 2016) met het college in gesprek is. De Christenunie (CU), woordvoerder Conny Pipping, bleek na beantwoording van vragen door het college toch ook voor de komst van de bioboardfabriek te zijn.

Niet de keuze van de PvdA. Immers, de fabriek staat er voor 50 jaar zoals Comgoed zelf aan geeft. Dat kun je inwoners en de natuur niet aan doen.

Kortom zoals Cees Grinwis (PvdA) het samenvatte ‘genoeg’d’ dan ook genoeg’d’ om maar eens een Ouddorps gezegde te gebruiken’. De PvdA zet mens en omgeving centraal.

De PvdA blijft dit dossier met aandacht volgen. Immers, deze fabriek moet er niet komen op die plek. Wil je met de PvdA hierover in gesprek en/of heb je ideeën hoe vestiging van een dergelijk industrieel complex kan worden voorkomen en wil je die met ons delen dan horen wij dat graag. Dat kan op onze facebookpagina PVDA GOEREE OVERFLAKKEE. Ook ben je van harte welkom bij onze inloopfracties. De data staan op de facebookpagina.

Tekst PvdA GO