Middelharnis - Van 25 maart tot 5 april 2021 liep de enquête 'Burgerparticipatie bij gemeente Goeree-Overflakkee'. Het doel van de enquête was achterhalen hoe de inwoners van Gemeente Goeree-Overflakkee aankijken tegen burgerparticipatie en welke houding de inwoners tegenover de gemeente hebben. Lees hieronder de uitkomsten van de gehouden enquête 'Burgerparticipatie Goeree-Overflakkee'. Lees meer.

Burgerparticipatie Goeree-Overflakkee

De uitkomsten van deze enquête zijn gebruikt voor het afstudeeronderzoek Burgerparticipatie bij Gemeente Goeree-Overflakkee door Corneline Drooger, stagiaire Communicatie. Uiteindelijk wordt onder andere door deze uitkomsten een passend advies voor de gemeente geschreven. Dit advies wordt gegeven om ervoor te zorgen dat in de toekomst meer inwoners gaan participeren.

De enquête is in totaal door 422 inwoners ingevuld. Deze inwoners waren zowel man als vrouw. De inwoners kwamen uit de leeftijdscategorieën tot 20 jaar, 21 tot 30 jaar, 31 tot 50 jaar, 51 tot 70 jaar en 71 jaar en ouder. De meeste respondenten hadden de leeftijd tussen 31 en 70 jaar. Ze kwamen uit verschillende dorpen op Goeree-Overflakkee. Hieronder worden de belangrijkste uitkomsten gedeeld.

Belangrijkste uitkomsten

De inwoners van Goeree-Overflakkee zijn redelijk bekend met het begrip burgerparticipatie. Ze geven aan geïnteresseerd te zijn om mee te denken met de plannen die de gemeente maakt.

Er werden vervolgens een aantal vragen gesteld rondom de houding tegenover de gemeente. De meeste inwoners hebben niet het gevoel dat de gemeente hun mening serieus neemt en hier iets mee doet. Ook zijn ze er niet van overtuigd dat de gemeente open staat voor hun mening. Wel zou de inwoner graag meer willen betekenen voor de buurt in samenwerking met de gemeente. De inwoners geven aan dat de gemeente meer aandacht moet besteden aan open communicatie en duidelijk moet laten merken dat er zeker ruimte is voor het inbrengen van eigen ideeën.

Inwoners gaven aan vooral te participeren omdat ze meer invloed willen hebben op de mogelijke veranderingen in de leefomgeving. Een fijne leefomgeving voor de eventuele (klein)kinderen achterlaten speelt ook een grote rol. Meedenken in de beginfase en tijdens het project krijgen dan de voorkeur. De inwoners geven aan dat de gemeente een informerende en samenwerkende rol op zich moet nemen. Redenen om niet te participeren zijn dat het veel tijd kost en dat de inwoners het gevoel krijgen niet serieus genomen te worden.

Tot slot werd de inwoners gevraagd naar hun voorkeur wat betreft participatie en communicatie. De inwoners geven aan graag betrokken te willen worden bij de gemeente door middel van online enquêtes, een fysieke inwonersavond en via een speciale participatiewebsite. De inwoners worden het liefst benaderd via een e-mail, een inwonerspanel of via social media.

Tekst gemeente Goeree-Overflakkee.