Landelijk - Vanaf woensdagavond start de avondklok om 22:00 uur in plaats van 21:00 uur en de verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden. Ook worden gecontroleerde experimenten (field labs) met publiek erbij uitgevoerd en op verschillende plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk gemaakt worden. De meeste nieuwe regels vallen onder de tijdelijke coronawet. Deze regels kunnen 7 dagen na de persconferentie ingaan. In die tijd praten de Eerste en Tweede Kamer hier nog over. Lees hieronder wat er allemaal verandert vanaf woensdag 31 maart 2021.

Lees ook welke coronamaatregelen nu gelden.

Avondklok

Vanaf woensdagavond 31 maart 2021 start de avondklok om 22:00 uur in plaats van 21:00 uur. Dit houdt in dat het van 22:00 tot 04:30 verboden is om zonder geldige reden op straat te zijn.

Zelftesten

De verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden.

  • Het kabinet wil dat studenten in het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Dat kan dan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden.

Toegangstesten

Op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Voordat een evenement of activiteit begint, moet dan een test gedaan zijn. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Deze kan getoond worden via een app. Op voorwaarde dat de corona-cijfers dit toelaten, worden de komende periode proeven gedaan bij bijvoorbeeld kleinschalige evenementen en activiteiten.

Lees hier meer over de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (coronawet).

Experimenten om evenementen veilig door te laten gaan

Sinds half januari zijn er gecontroleerde experimenten (field labs) met publiek bij sportwedstrijden, theatervoorstellingen en zakelijke congressen. Het doel is om te onderzoeken hoe zulke evenementen zo veilig mogelijk kunnen verlopen als daar weer ruimte voor is. Bekijk de huidige maatregelen op de pagina corona en evenementen.