3 februari 2021, Goeree-Overflakkee - Jaap Willem Eijkenduin, fractievoorzitter van de PvdA gemeenteraadsfractie heeft 'de mens centraa'l als kader meegegeven aan het college bij het zoeken naar 2,5 miljoen euro bezuinigingen per jaar. Bij de raadsvergadering van 28 januari jongstleden is het plan van aanpak voor het ombuigingstraject 2021-2024 door het college met de raad besproken. "De PvdA is kritisch en verbaasd dat de gemeente na een bezuiniging van ruim 13 miljoen in 2013 opnieuw 2,5 miljoen euro structureel moet bezuinigen. Volgens Eijkenduin "is de rek er onder tussen wel uit". Lees hieronder meer.

Vervolg

Eind 2021 is de gemeenteraad geconfronteerd met een tekort op de begroting. ‘Het tekort was zelfs zodanig, dat de provincie niet van plan was een goedkeurende verklaring af te geven. Of de gemeenteraad maar even in de Eneco-pot (red. een bedrag van bijna 50 miljoen door de verkoop van de aandelen Eneco)wilde graaien. Met de rug tegen de muur heeft de raad daarmee ingestemd.’

Eijkenduin concludeert dat de PvdA zelden zo’n pijnlijke situatie voor een wethouder Financiën heeft meegemaakt. ‘Er zijn colleges over minder gevallen’, zo stelt de PvdA.

De PvdA geeft het college voor het ombuigingstraject een helder kader mee. De PvdA stelt mensen centraal. De PvdA gaat dus niet bezuinigen op zaken die kwetsbare burgers treffen. Denk aan de Jeugdzorg, de thuiszorg, de bijstand, participatie, sport, cultuur en verenigingen.

De PvdA geeft het college mee om het geld te zoeken in spullen, bakstenen, asfalt, minder juridische procedures en een efficientere bedrijfsvoering. Even geen nieuwbouw, ook geen nieuw gemeentehuis, geen investeringen in het verkeerscirculatieplan Middelharnis-Sommelsdijk e.d. En kijk naar inkomstenverhoging. De toeristenbelasting is landelijk gezien op Goeree-Overflakkee erg laag.

De PvdA ziet graag dat het college burgers betrekt bij het ombuigingstraject. De PvdA gaat dat zelf in ieder geval doen. De wethouder ziet mogelijkheden via een dialoogavond. Het college wil juni-juli 2021 haar ombuigingsvoorstel aan de raad presenteren.

Wil je de PvdA laten weten hoe je denkt over het gemeentelijk ombuigingstraject en/of heb je ideeen waar bezuinigingen kunnen plaats vinden, of inkomsten kunnen worden gevonden en wil je die met ons delen dan horen wij dat graag. Dat kan op onze facebookpagina PVDA GOEREE OVERFLAKKEE.

Wil je op 10 maart 2021 meedoen aan ons online evenement Bezuinigingen Goeree-Overflakkee #Hoedan meld je aan via onze facebookpagina. We horen graag van je, of je nu jong, of wat ouder bent bij de PvdA ben je welkom.