30 januari 2021, Middelharnis - Groep Jan Zwerus heeft eerder tijdens de raadsvergadering van 11 april 2019 een motie ingediend om de hondenbelasting af te schaffen omdat Groep Jan Zwerus het onrechtvaardig vindt om alleen belasting te heffen op honden en niet op andere huisdieren. Alle andere partijen stemden tegen deze motie van Groep Jan Zwerus. Tijdens de raadsvergadering van 12 november 2020 heeft Groep Jan Zwerus bij agendapunt 6; “Diverse belasting verordeningen 2021”, als enige fractie tegengestemd vanwege de hondenbelasting. Groep Jan Zwerus dient wederom een motie in om de hondenbelasting af te schaffen. Lees hieronder meer

Vervolg

Groep Jan Zwerus dient wederom een motie in om de hondenbelasting af te schaffen. Deze motie is mede ondertekend door Vol Vreugde en waarom dienen beide partijen deze motie in? Vanwege de actualiteit. De brief van de gemeente aan alle hondenbezitters dat alle hondenuitlaat plekken gaan verdwijnen, heeft de nodige ophef veroorzaakt op Facebook en op andere sociale media. En de reactie van de gemeente dat hondenbelasting betaal je voor het houden voor een hond en niet voor het opruimen van hondenpoep, zorgde nog voor meer ophef.

Groep Jan Zwerus en Vol Vreugde vinden het onrechtvaardig dat alleen belasting wordt geheven op honden en niet op andere huisdieren. Ook omdat deze belasting in de Middeleeuwen is ingevoerd dus niet meer van deze tijd is, Deze belasting werd ingevoerd om het aantal zwerfhonden te beperken, om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan en omdat de hond als transportmiddel werd gebruikt.

In een rapport van de Rijksoverheid uit mei 2020 over de herziening van het gemeentelijk belastinggebied wordt het afschaffen van de hondenbelasting al gesuggereerd als mogelijkheid om de gemeentelijke belastingen te moderniseren.

Groep Jan Zwerus en Vol Vreugde vinden dat honden in alle tijden veel plezier en liefde geven aan mensen zoals alle huisdieren en zeker in deze tijd van eenzaamheid door Covid-19. Daarom pleiten Groep Jan Zwerus en Vol Vreugde voor dat naast gelijke behandeling van alle hondenbezitters om hondenpoep op te ruimen, dat nu ook alle huisdieren gelijk behandeld worden. Dus geen belasting heffen op huisdieren.

De motie kunt u lezen op de Groep Jan Zwerus facebook en op website: www. groepjanzwerus.nl

Tekst Groep Jan Zwerus