Stellendam - Zaterdag 2 januari organiseerde de lokale ChristenUnie van Goeree-Overflakkee een ZWERFAFVALOPRUIMCHALLENGE. "Omdat een opruimactie met meerdere personen in deze tijd niet zo handig is werd men opgeroepen zelf op pad te gaan om zwerfafval op te ruimen. Mensen van het eiland werden uitgedaagd om in hun omgeving of op hun wandelroute zwerfafval op te ruimen. De foto van het resultaat kon op Facebook geplaatst worden en degene met de meeste likes zou een taart winnen van een lokale bakker naar keuze." Lees hieronder meer.

Vervolg

Op deze stralende zaterdag (met af en toe ook een plensbui) is er veel zwerfafval opgeruimd, van Ooltgensplaat tot Ouddorp. Mooi om te zien hoe enthousiast er gewerkt werd. Tegelijkertijd schokkend om te zien hoeveel zwerfafval mensen in korte tijd kunnen verzamelen in hun eigen omgeving. Dat er zo ontzettend veel zwerfafval ligt is eigenlijk onvoorstelbaar. Hoe kan het dat er nog zoveel mensen zijn die ons mooie eiland bevuilen met hun eigen rommel? Het belandt in sloten, in het groen en uiteindelijk in de maag van dieren of in de grond en het grondwater…

De winnaar van deze eerste ZWERFAFVALOPRUIMCHALLENGE is Marcel Breve, iemand die zich hier al heel lang voor inzet. Hij laat zich niet ontmoedigen door steeds weer nieuwe stromen afval (of eigenlijk grondstoffen), maar hij blijft doorgaan met zwerfafval opruimen. Meerdere keren per week en soms zelfs meerdere keren per dag trekt hij er op uit om zwerfafval op te ruimen, daarnaast stimuleert hij anderen om dit ook te doen en probeert hij aandacht te vragen voor het zwerfafvalprobleem door zijn “vangst” op Facebook te delen. Marcel kreeg op zijn “afvalfoto” de meeste likes en werd daarmee winnaar van de challenge. Hij ontving uit handen van Bert Tuk (fractievoorzitter van de ChristenUnie) een heerlijke slagroomtaart van bakker Bleumink uit Stellendam. Daarnaast ontving hij ook het “Waardevol-lintje” van de ChristenUnie, omdat hij zich al zo lang inzet om het zwerfafval op het eiland te verminderen.

Al met al een geslaagde eerste ZWERFAFVALOPRUIMCHALLENGE. Over een paar weken volgt er een tweede, deze keer speciaal gericht op kinderen. We hopen dat er dan weer enthousiast opgeruimd gaat worden, om zo ons eiland steeds schoner en mooier te maken. Binnenkort komt daar meer informatie over in de verschillende media.