18 december 2020, Regio - Water Natuurlijk kreeg afgelopen zomer de vraag of er bankjes geplaatst konden worden op de fietsroute over de dijk langs het Volkerak. Het waterschap reageerde dat dit moest wachten tot het nieuwe groenbeleid was vastgesteld. Dat bracht Water Natuurlijk tot de actie om zelf maar bankjes te plaatsen. De bankjes worden nu cadeau gedaan aan het waterschap. Lees hieronder meer.

Behoefte aan een rustpunt

Enkele bewoners van Goeree Overflakkee benaderden Water Natuurlijk met vraag om bankjes. De route langs het Volkerak was lang en werd met name door oudere fietsers gebruikt. Er was behoefte aan een plek om even te zitten, een boterham te eten en te genieten van het uitzicht. Een alleszins redelijke vraag vond Water Natuurlijk en bracht het verzoek over aan het waterschap Hollandse Delta. De verontwaardiging was groot toen als antwoord kwam dat dit moest wachten op het nieuwe beleid. Het kon nog wel een of twee seizoenen duren voor het nieuwe groenbeleid van kracht zou worden. Water Natuurlijk besloot om dan zelf maar actie te ondernemen.

Burgerlijk ongehoorzaam

Van een boom die weg moest op een landgoed lieten we planken zagen, een zakje bouten bij de bouwmarkt en de inzet van enkele vrijwilligers en de bankjes waren een feit. Voor enkele tientjes stonden ze en afgelopen zomer konden fietsers er gebruik van maken. Ze staan ook in de routeplanner van de Fietsersbond. Echter ze zijn geplaatst zonder vergunning. Dat leidde recent tot de wellicht onvermijdelijke vraag van het waterschap of Water Natuurlijk hier alsnog een vergunning voor aan wilde vragen en zo de situatie legaliseren.

Gastvrij waterschap

Water Natuurlijk wil uiteraard geen vergunning voor bankjes. We willen een gastvrij waterschap dat zorgt voor de nodige voorzieningen langs de fietsroutes die ze beheren. Uiteraard is dat geen kerntaak voor het waterschap maar het is een kleine moeite en het doet veel mensen een plezier. Gewoon doen dus. Neem een voorbeeld aan de beheerders van natuurterreinen. Hun kerntaak is de natuur beschermen maar ook zij zorgen voor bankjes langs fiets- en wandelroutes.

We gaan dus geen vergunning aanvragen en als oplossing gaf fractievoorzitter Anne Mollema de bankjes cadeau aan het waterschap. We hopen dat mensen nog lang kunnen genieten van de bankjes langs het Volkerak en dat het normaal wordt dat het waterschap ook hier voor zorgt.

Tekst: J. Kievit, Water Natuurlijk Hollandse Delta

Foto's

Foto 1 Uitzicht op natuur en grazende Konik paarden

Foto 2 Fractievoorzitter Anne Mollema legt de laatste hand aan het plaatsen van de bankjes.