7 december 2020, Middelharnis - "In Rotterdam ging vorig jaar de stekker al uit het scheiden van plastic bij huishoudens...." Tijdens de raadsvergadering van vorig jaar 7 maart 2019 werd het grondstoffenbeleidsplan gepresenteerd door een duur extern adviesbureau. "In dit plan werd het belang van afval scheiden door huishoudens benadrukt, vooral plastic scheiden was heel erg belangrijk." GJZ (Groep Jan Zwerus) en EvV (Eiland van Vrijheid) hebben toen ook 'voor' gestemd maar "tijden veranderen". "Aanstaande donderdag beslist de raad over de verordening afvalstoffenheffing of.. over hoeveel u in 2021 gaat betalen en wij dienen een motie in...." Lees hieronder verder.

Vervolg

"Sinds een jaar verschijnen er berichten op internet dat plastic scheiden door huishoudens niet meer noodzakelijk is omdat de afvalverwerkingsbedrijven zoals de AVR in 2018 nieuwe moderne machines hebben aangeschaft. Deze machines kunnen plastic van het restafval scheiden en zelfs recyclebaar plastic scheiden van niet recyclebaar plastic."

GJZ en EvV vragen zich af waarom werd de gemeenteraad op 7 maart 2019 niet op de hoogte gebracht van deze moderne machines die plastic kunnen scheiden. "Was het zogenaamde gerenommeerde adviesbureau niet op de hoogte van deze machines? En de wethouder ook niet? Beide partijen vinden dat zij niet volledig zijn voorgelicht door B&W en door het dure adviesbureau op 7 maart 2019 omdat in 2018 al bekend was dat de AVR deze machines had aangeschaft. Als de raad toen op de hoogte was gebracht van deze machines dan hadden GJZ en EvV tegen het grondstoffenbeleidsplan gestemd omdat plastic scheiden door huishoudens zinloos is geworden."

"In Rotterdam ging vorig jaar de stekker al uit het scheiden van plastic bij huishoudens. Ook in andere gemeenten zoals Leiderdorp, Nieuwegein, Leiden, Den Haag en Bunschoten, ging het roer om. Amsterdam volgt volgend jaar. Ook Utrecht wil overstappen. Veel gemeenten zullen volgen en de grote vraag is wat doet onze gemeente?"

"Plastic scheiden bij huishoudens is feitelijk overbodig geworden maar als de gemeente hier mee doorgaat dan moet de gemeente enkele miljoenen euro’s investeren in ondergrondse containers en in andere inzamelmiddelen. Dat betekent dat de afvalheffingen op ons eiland omhoog gaan. Maar dit betekent ook verspilling van belastinggeld."

"Aanstaande donderdag, 10 december, beslist de raad over de verordening afvalstoffenheffing of; over hoeveel u in 2021 gaat betalen. Er zullen kritische vragen gesteld worden aan de wethouder of hij op de hoogte was van het feit dat de AVR al in 2018 plastic kon scheiden?"

"GJZ en EvV gaan een motie indienen waarin het college wordt verzocht om te onderzoeken of het nog zinvol is om plastic te scheiden bij huishoudens en met een feitelijk en vooral geen politiek antwoord te komen voor 1 april. Waarom dienen deze beide partijen deze motie in? GJZ en EvV vinden het grote nonsens dat de inwoners van ons eiland meer moeten gaan betalen voor iets wat totaal overbodig is geworden."