Landelijk - De Witte Anjer Prijs 2020 wordt door het Nationaal Comité Veteranendag uitgereikt aan iemand die zich extra inzet voor veteranen. Tijdens een speciale online Veteranen Talkshow, zaterdag 24 oktober vanaf 18:45 uur te volgen is via de site van Veteranendag, zal de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Frank van Sprang de winnaar van de Witte Anjer Prijs 2020 bekend maken. "Opvallend dit jaar is dat er maar liefst 2 nominaties afkomstig zijn uit de provincie Zuid-Holland." Lees hieronder verder.

Nominatie uit provincie Zuid-Holland

De Witte Anjer is het symbool voor waardering voor alle Nederlandse veteranen. Dit jaar hebben de volgende veteranenorganisaties nominaties ingediend voor de Witte Anjer Prijs 2020: het Veteraneninstituut, het Veteranen Platform, de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, de Veteranen Ombudsman en de Raad voor militaire Zorg en Onderzoek. Opvallend dit jaar is dat er maar liefst 2 nominaties afkomstig zijn uit de provincie Zuid-Holland.

Kees en Irma Verkade

Kees Verkade uit De Lier is één van de initiatiefnemers van het Veteranen Ontmoetingscentrum Westland. Samen met zijn vrouw Irma Verkade is hij genomineerd voor de Witte Anjer Prijs 2020. Het echtpaar wordt gezien als dé drijvende kracht achter het ontmoetingscentrum door hun oneindige energie en aandacht voor veteranen, post-actieve militairen en hun dierbaren.

Lodewijk Grooter

Lodewijk Grooters uit Warmond is mede-oprichter van de Stichting Veteranen Duin-en Bollenstreek. De stichting heeft een ontmoetingscentrum voor oud-militairen en veteranen zodat ze regelmatig bij elkaar kunnen komen om hun ervaringen onder lotgenoten uit te wisselen. Het ontmoetingscentrum is ook een baken voor veteranen in nood zodat de juiste organisaties op tijd en adequaat kunnen ingrijpen.

Jury

Uit alle nominaties wordt de winnaar van de Witte Anjer Prijs 2020 gekozen. Dit wordt gedaan door een jury die dit jaar bestaat uit: Angelien Eijsink (juryvoorzitter en lid van Nationaal Comité Veteranendag), Maaike Hoogewoning (actief dienend veteraan en winnaar van de Witte Anjerprijs 2019), Lydia Jager (veteraan en werkzaam voor Bijzondere Uitvaarten bij Monuta), Herman Pestman (PTSS buddyhond-trainer en winnaar Witte Anjerprijs 2018) en Jaap Willem Kleijwegt (voormalig lid Nationaal Comité Veteranendag).

Meer erkenning voor veteranen

De Witte Anjer staat symbool voor de waardering van Nederlandse Veteranen en wordt gedragen links op de borst. Jaarlijks dragen duizenden mensen de bloem tijdens de Nederlandse Veteranendag, waaronder de koning en de minister-president. Het Nationaal Comité Veteranendag werkt aan meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en actief dienende militairen. Daarvoor wordt jaarlijks de Nederlandse Veteranendag gehouden in Den Haag.