Landelijk - Vanaf maandag 22 juni vindt de 25e editie van het Nationaal Jeugddebat plaats. Niet in de Tweede Kamer in Den Haag, maar via een livestream die jongeren, en ministers en staatssecretarissen in het hele land met elkaar verbindt. De jubileumeditie is dit jaar wat anders, maar daarom niet minder feestelijk en indrukwekkend. 130 jongeren zullen politici aan de tand voelen over actuele zaken en hun ideeën en oplossingen aandragen. Lees hieronder meer.

Vervolg

De 25-editie, net even anders

Traditiegetrouw werd de afgelopen 24 jaar de Tweede Kamer in april gevuld met meer dan 100 jongeren. Door de coronamaatregelen schuiven 130 jongeren voor de 25e editie van het Jeugddebat noodgedwongen achter hun laptop of computer om deel te nemen.

Maar dat mag de pret niet drukken. De afgelopen maanden zijn de 130 jongeren klaargestoomd door de procesbegeleiders van het Jeugddebat – allemaal oud-deelnemers. De procesbegeleiders zullen de jongeren tijdens het Jeugddebat ook bijstaan en van tips en tricks voorzien. De deelnemende jongeren worden opgedeeld in vier fracties: fractie Blauw, Rood, Groen en Geel. Elke fractie gaat op een andere dag in gesprek over hun toegewezen onderwerp.

Het debat in voorbereiding

In de afgelopen maanden kwamen de fracties een aantal keer bij elkaar om samen een voorstel te schrijven. Elke fractie bereidt op basis van het thema hun eigen voorstel voor, waarin ze op zoek gaan naar de belangrijkste problemen en oorzaken. Aan de hand daarvan formuleren ze een oplossing, die ze in debat aan de ministers en staatssecretarissen voorleggen.

Slob, de Jonge, Koolmees en van Veldhoven schuiven aan

Fractie Blauw bijt op maandag 22 juni het spits af en gaat met minister Slob (OCW) in gesprek over je eigen grenzen aangeven. Fractie Rood volgt op dinsdag 23 juni met een gesprek over duurzaam vervoer met staatssecretaris van Veldhoven (I&W). De week daarna mag fractie Groen minister de Jonge het vuur aan de schenen leggen in een debat over eenzaamheid onder jongeren, nu in tijden van corona relevanter dan ooit. Fractie Geel sluit de Jeugddebatreeks af met een gesprek met minister Koolmees over onrechtvaardige behandeling op donderdag 2 juli.

Terugkoppeling plannen na debat

Voor de jonge deelnemers is de inzet van het debat een toezegging waarin hun input en ideeën worden erkend. Gewenst wordt natuurlijk dat de bewindspersonen de jongeren een mooie handreiking kunnen doen, om verder te denken over de uitvoering van hun plannen.

De debatten zijn live te volgen via jeugddebat.nl. Jongeren kunnen vragen voor de ministers en staatssecretarissen insturen via het Instagramaccount @njrjeugddebat.

Nationaal Jeugddebat

Al 25 jaar zorgt het Nationaal Jeugddebat dat jongeren hun ongezouten mening kunnen geven over de plannen van lokale en landelijke politici. Met het Nationaal Jeugddebat wil NJR niet alleen jongeren bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verrijken met de inbreng van jongeren.

De deelnemers van deze editie zijn eind 2019 tijdens de Provinciale Jeugddebatten uitgenodigd, toen zij de Statenzalen bestormden met hun ideeën. Door hun sterke inhoud, goede samenwerking, groot inlevingsvermogen, of juist door praktische oplossingen en recht-door-zee benaderingen zijn ze positief opgevallen, en vervolgens uitgenodigd om deel te nemen aan het Nationaal Jeugddebat.

De deelnemende jongeren komen uit alle provincies en hebben verschillende leeftijden, achtergronden én sterke punten. Hierdoor vormen zij een representatieve afspiegeling van Nederlandse jongeren.

NJR
NJR is hét jongerennetwerk van Nederland. Het is de missie van NJR om jongeren te verbinden: met hun eigen sterke punten, met elkaar en met de organisaties en bedrijven die vormgeven aan onze wereld.