Middelharnis - Als een van de eerste gemeenten in Nederland vergaderde de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee op donderdagavond 16 april volledig digitaal. Persbericht gemeente: "Alle raads- en collegeleden namen vanuit hun thuiswerkplek deel aan de online vergadering. Tijdens de vergadering werd gedebatteerd, gestemd en werden raadsbesluiten genomen."Lees hieronder het hele bericht.

Volwaardige raadsvergadering

Meerdere gemeenten vergaderen inmiddels online, maar het nemen van officiële raadsbesluiten is ingewikkeld om te organiseren. Hiervoor maakten de raadsleden van Goeree-Overflakkee gebruik van een speciale stemapplicatie, waarmee raadsleden op hun scherm voor of tegen een raadsvoorstel kunnen stemmen. Tot vorige week was het wettelijk niet mogelijk om besluiten te nemen buiten de gemeentelijke raadszaal, maar door een tijdelijke wet kan nu wel. Zo kon op een veilige en rechtmatige manier toch een volwaardige online raadsvergadering plaatsvinden. Voor de installatie van een raadslid en het verzorgen van de uitzending van de vergadering was nog een kleine bezetting in de raadzaal aanwezig, waarbij de maatregel om onderling anderhalve meter afstand te houden streng werd gerespecteerd.

Nieuw raadslid

Aan het begin van de vergadering installeerde raadsvoorzitter Ada Grootenboer-Dubbelman het raadslid Jos de Jonge. Hij vervangt raadslid Jan Zwerus, van de fractie Groep Jan Zwerus, die wegens ziekte tijdelijk ontslag heeft genomen. Na de installatie kon het raadslid direct online meevergaderen.

Dialoogavond 7 mei

De gemeenteraad is van plan om ook de dialoogavond op 7 mei aanstaande online te laten plaatsvinden. Tijdens deze avond worden onderwerpen beeldvormend toegelicht en kunnen raadsleden hun vragen stellen. Ook is het voor inwoners mogelijk om in te spreken. Insprekers kunnen contact opnemen met de griffie via e-mail: griffie@goeree-overflakkee.nl. Samen wordt naar een maatwerkoplossing gezocht voor hun inbreng tijdens de online dialoogavond. Dat kan bijvoorbeeld via een inlogcode of het inzenden van een filmpje.

Uniek

De raadsvoorzitter, burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, vond het een unieke ervaring om op deze manier te vergaderen; “Alle raadsleden hebben zich binnen enkele weken digitaal vergaderen en digitaal stemmen eigen gemaakt, een mooie prestatie waardoor de vergadering goed verliep. Door goede afspraken én oefenen vooraf was ik blij met de uitstekende vergaderdiscipline tijdens de vergadering. Dat is bij een online vergadering namelijk nóg belangrijker.”

De online vergadering van de gemeenteraad is goed verlopen. De vergadering was live te volgen op de gemeentelijke website. Daarbij was er door een technische storing in de livestream op sommige momenten wel sprake van een haperend beeld. De vergadering van 16 april is in zijn geheel terug te kijken via: www.goeree-overflakkee.nl/videoverslagen.

Foto 1: Voor de installatie van raadslid De Jonge en het verzorgen van de uitzending van de vergadering was nog een kleine bezetting in de raadzaal aanwezig.

Foto 2: Aan het begin van de vergadering installeerde raadsvoorzitter Ada Grootenboer-Dubbelman het raadslid Jos de Jonge.