Regio - "Wat zijn de maatregelen die de overheid heeft genomen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus? En hoe gaan politie en (onze) gemeente(n) deze maatregelen handhaven? Dat is te lezen in de noodverordening die geldt in de regio Rotterdam-Rijnmond." Politie en gemeenten kunnen nu gemakkelijker optreden en boetes uitdelen als maatregelen tegen het coronavirus worden overtreden. Lees hieronder verder.

Uitzonderingen

In de noodverordening staat onder meer welk soort eet- en drinkgelegenheden voorlopig gesloten moeten blijven. En ook welke uitzonderingen er gelden. Afhaalplekken van eten en drinken zonder zitgelegenheid kunnen bijvoorbeeld openblijven. Maar je mag het eten daar niet zelf opeten. Want dat zou ervoor kunnen zorgen dat er te veel mensen te dicht op elkaar zitten. Daardoor zou het virus makkelijk kunnen overspringen.

De noodverordening vermeldt ook welke samenkomsten van meer dan 100 personen verboden zijn. Het gaat daarbij in ieder geval om evenementen, demonstraties, besloten (huwelijks)feesten, musea, theaters, concertzalen en speelautomatenhallen. Dit verbod gaat niet over de dagelijkse gang van zaken in het openbaar vervoer en in gebouwen van overheids- en zorginstellingen.

In zijn algemeenheid is de regel dat iedereen minimaal anderhalve meter afstand moet bewaren tot anderen.

Sancties

Mensen of organisaties die de maatregelen overtreden, krijgen in de meeste gevallen eerst een waarschuwing. Als ze een regel daarna nogmaals overtreden, volgt een proces-verbaal.

Toepassingsgebied

De noodverordening is geldig op het grondgebied van de 15 gemeenten die horen tot de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Dit zijn: Rotterdam, Nissewaard, Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Ridderkerk, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne.

De noodverordening downloaden: