26 februari 2020, Goeree-Overflakkee - Afgelopen vrijdag werd een persbericht uitgebracht door Groep Jan Zwerus: "Wie gaat het aardgasvrij maken van uw woning op Goeree-Overflakkee betalen... zoete lieve Gerritje? Nee, dat gaat u betalen. U gaat veel meer betalen dan dat de groene kabouter overheid u voorliegt." Op dit artikel kwam een officiële reactie binnen. "Iedereen heeft recht op een mening, en als deze politiek gemotiveerd is (ongeacht welke politieke stroming) is het altijd verstandig om deze met een korrel zout te nemen..." Lees hieronder de hele brief.

Reactie op artikel aardgas G-O

“Iedereen heeft recht op een mening, en als deze politiek gemotiveerd is (ongeacht welke politieke stroming) is het altijd verstandig om deze met een korrel zout te nemen.
Wat me stoort is dat de gebruikelijke methode om twijfel te zaaien over de reden van klimaatverandering weer eens van stal wordt gehaald en een tegengeluid zou wel prettig zijn.

Er is sinds 2013 consensus onder wetenschappers dat de mens klimaatverandering veroorzaakt. Dat is niet 'zomaar een meninkje', dat is een uitkomst van een zorgvuldig en doorwrocht wetenschappelijk proces waarbij alle klimaatstudies, en dus ook de studies die een andere uitkomst hebben, geëvalueerd worden.

Dat betekent ook dat reden die vaak door de dissidente wetenschappers worden aangehaald, zoals de in het opiniestuk aangehaalde verklaringen op basis van natuurkundige verschijnselen, ook zijn geëvalueerd en dat de conclusie is dat deze verklaringen niet afdoende zijn.
Nogmaals, de klimaatwetenschappers zijn na lange tijd onderzoek doen en het afwegen van verschillende uitkomsten tot overeenstemming gekomen. Overeenstemming in de wetenschap is bijna nooit unaniem, en daar komt de twijfel vandaan bij mensen die niet helemaal begrijpen hoe wetenschappers tot conclusies komen. Gesuggereerd wordt in het opiniestuk dat de wetenschappers met een andere visie de mond gesnoerd wordt. Niets is minder waar, ze krijgen buitenproportioneel veel aandacht.

Ik begrijp dat het moeilijk te accepteren is dat wij onze eigen planeet om zeep helpen en dat we daarom ons gedrag moeten aanpassen. Ik denk ook dat je wel kan discussiëren over welke maatregelen effectief zijn. Maar ontkennen dat er klimaatverandering is en dat wij daar de oorzaak van zijn, nee. Dat is een gepasseerd station."

Martijn ten Napel