Stellendam - Op donderdag 9 mei ontving de SGP op Goeree-Overflakkee, samen met de ChristenUnie, haar kandidaat Europarlementariër, de heer Bert-Jan Ruissen, die een bezoek bracht aan het eiland. Ruissen bezocht het innovatiecentrum voor de visserij in Stellendam en groeispecialist van Iperen in Oude Tonge. Het werkbezoek werd georganiseerd in het kader van de Europese verkiezingen op D.V. donderdag 23 mei. Doel van het werkbezoek was: kennismaking en kennisoverdracht. Lees hieronder het hele verslag.

Innovatiecentrum visserij
De delegatie werd ontvangen in het Innovatiecentrum voor de visserij in Stellendam. Een uniek stukje Europa, zo benadrukten directeur Johan van Nieuwenhuijsen en manager innovatie Johan Baaij. ‘Nergens kom je deze clustering van visserijbedrijven tegen. Nieuwe technieken worden ontwikkeld. Zeker nu de puls door Europa is verboden. Echter het zal nog wel even duren voordat ook nieuwe innovatie kan wedijveren met de puls. Dat was pas duurzaam vissen, waarbij minder bijvangst was en minder brandstof gebruik. Ook de vis komt minder beschadigd aan wal, dan met de traditionele boomkorvisserij met kettingen’. Na een interactief bezoek, waarbij Ruissen vanuit de CU/SGP duidelijk de zijde van de vissers koos, werd het bezoek in Oude Tonge voortgezet.

Groeispecialist
Daar werd hij en de aanwezige gemeenteraadsleden van beide christelijke partijen ook hartelijk welkom geheten. Vanuit het bedrijf vertelt technisch directeur Dirk Bakker met de nodige passie over het vak dat daar uitgeoefend wordt. Van Iperen werd opgericht in 1921 als familiebedrijf en zorgt voor de groei van gezonde en rendabele gewassen. ‘We handelen en ondernemen met respect voor de natuur en we zetten in op een toekomstbestendige sector, met duurzaamheid hoog in het vaandel en ruimte voor innovatie’. Dat is precies waar beide politieke partijen vanuit hun visie zich in kunnen vinden. In de bijdrage werden de problemen die de landbouw ondervindt dan ook duidelijk benoemd. Een mooie taak om met deze bagage binnen het Europees parlement aan de slag te gaan.

Profiel
Ruissen: ‘ChristenUnie-SGP staat voor een herkenbaar christelijk geluid dat ook in Europa gehoord moet worden. Laat Europa haar christelijke wortels waarderen. We zien het als onze Bijbelse opdracht om op te komen voor vrede en recht. We komen in actie tegen geloofsvervolging. We zorgen voor armen en kwetsbaren’.

Samenwerking?
Over samenwerking binnen Europa zegt hij: ‘Zeker! Wij zetten ons samen met andere Europese landen in voor bestrijding van belastingontduiking, mensenhandel, gedwongen prostitutie en antisemitisme. Wij gaan voor een rechtvaardig vluchtelingenbeleid en voor goede betrekkingen met Israël. Maar ook op het gebied van landbouw, handel, visserij, transport en zorg voor de schepping moeten we slim samenwerken’.

Superstaat?
‘Maar zeker geen Superstaat. De lidstaten bepalen zelf hoe ze omgaan met vraagstukken van leven en dood, met zorg, gezin en onderwijs. Nederland moet stoppen met het overdragen van bevoegdheden aan de Europese Unie. Brussel is niet onze hoofdstad. We hebben geen behoefte aan een Europees leger of een Europese minister van Financiën. We houden de touwtjes graag in eigen handen’.

Tekst SGP