11 september 2018, Middelharnis - Op donderdag 6 september was de eerste raadsvergadering na het zomerreces. Tijdens deze raadsvergadering maakten twee personen gebruik van het spreekrecht: de heer Van der Weide sprak in over de vrijheid als burger en de heer De Kool namens 3MO over Windpark Piet de Wit. Vervolgens werden door mevrouw ’t Hoen (PvdA) mondelinge vragen gesteld over de openstelling van het zwembad te Stellendam. De eerstvolgende raadsvergadering staat gepland op donderdag 20 september. Lees hieronder verslag van de vergadering in de beeld- en oordeelsvormende fase.

Beeldvormende fase

In de beeldvormende fase is allereerst gesproken over de brief van het college over de brandweerkazerne Hofdijksweg 27 te Ouddorp. Hierbij werd door de heer Van der Meer (Eiland van Vrijheid) en namens PvdA, ChristenUnie, Groep Jan Zwerus, VKGO en het CDA een in de vergadering aangepaste motie ingediend. In de motie wordt verzocht om een brede studie uit te voeren naar de door Eiland van Vrijheid voorgestelde locatie, de huidige locatie en eventuele andere geschikte locaties in het buitengebied, waarbij in ieder geval de verkeersveiligheid wordt meegenomen. Deze motie werd na de beraadslaging aangenomen met alleen tegenstemmen van SGP en VVD. Vervolgens is in de beeldvormende fase op verzoek van mevrouw Both-Verhoeven (CDA) gesproken over het ingekomen stuk van de Actiegroep verontruste leden Essenbos. Aan dit agendapunt was geen besluitvorming verbonden.

Oordeelsvormende fase

In de oordeelsvormende fase is allereerst gesproken over de tweede tussentijdse rapportage 2018 en de aanleg van een fietspad in de Zuiderdieppolder. Met beide voorstellen kon de raad direct en unaniem instemmen. Vervolgens is op verzoek van de heer Zwerus (Groep Jan Zwerus) gesproken over Windpark Piet de Wit. Hij diende hierbij een motie in om het college te verzoeken een voorstel voor te bereiden voor een onderzoek naar de geluidsbelasting. Na de beraadslaging werd eerst over het voorstel gestemd. Dit werd bij meerderheid aangenomen met alleen tegenstemmen van Groep Jan Zwerus en Eiland van Vrijheid. Vervolgens werd over de motie gestemd. Deze werd verworpen met alleen voorstemmen van Groep Jan Zwerus en Eiland van Vrijheid. Tot slot is in de oordeelsvormende fase gesproken over een motie van mevrouw ’t Hoen (PvdA) inzake de openstelling van het zwembad te Stellendam. Deze motie werd na de beraadslaging in stemming gebracht en verworpen met alleen voorstemmen van PvdA, Groep Jan Zwerus en Eiland van Vrijheid.

Besluitvormende fase

De onderwerpen die oorspronkelijk in de besluitvormende fase geagendeerd stonden, werden al in de oordeelsvormende fase behandeld. Officiële publicatie van de daarvoor in aanmerking komende besluiten volgt nog.

De raadsvergadering is na te kijken en luisteren via deze link. De eerstvolgende raadsvergadering staat gepland op donderdag 20 september 2018 vanaf 19.30 uur in Bestuurscentrum Het Rondeel aan de Dwarsweg 40 in Middelharnis.