3 september 2018, Ouddorp - Naar aanleiding van het ingezonden stuk, door mevrouw R.J.A. Bron Slis, op 31 augustus 2018, leest u hieronder het desbetreffende stuk en een reactie van Hans Klijn, namens Stichting Natuurlijk Ouddorp: "Wij van Natuurlijk Ouddorp willen graag reageren op het wel zeer eenzijdige bericht van mevrouw R.J.A. Bron Slis
Algemeen directeur van Zeelenberg Architectuur." Lees hieronder meer.

Ingezonden brief Eilanden-Nieuws 31 augustus 2018

WELOVERWOGEN KEUZES

Na lezing van het verslag in het Eilandennieuws van 24 augustus over de Kustdag Ouddorp voor de Statencommissie Ruimte & Leefomgeving Provincie Zuid-Holland bekroop mij het gevoel dat die dag op momenten aan de statenleden is voorgelegd dat wij maar wat ‘aanmodderen’ in de ruimtelijke ontwikkeling van ons eiland. Als dat zo is, dan doet dat mijns inziens geen recht aan de wel degelijk doordachte inspanningen en keuzes van gemeenteraadsleden, wethouders én ondernemers op Goeree-Overflakkee in de afgelopen jaren. Dat proces begon al vóór de gemeentelijke herindeling. De voormalige gemeente Goedereede was zich er terdege van bewust dat de kop alleen haar sterke recreatief-toeristische positie kon behouden door herstructurering van bestaande voorzieningen, de ontwikkeling van nieuwe recreatieve voorzieningen en verbetering van de recreatieve route naar het strand. In samenwerking met de provincie heeft de gemeente landschapsanalyses gemaakt, ruimtelijke strategieën ontworpen, kwaliteitskaarten gemaakt; alles om te komen tot een goed en doortimmerd plan voor ‘Ouddorp Bad’.
In dezelfde periode, een aantal jaar voor de gemeentelijke herindeling, richtte een eilandbrede groep ondernemers, in vervolg op het Innovatieplatform Goeree, het Innovatieplatform Goeree-Overflakkee (IPGO) op. Het IPGO constateerde dat de economische ontwikkeling van het eiland achterbleef bij andere regio’s en reikte de toenmalige vier eilandelijke gemeenten een aantal kernprojecten en aanbevelingen aan om de verschraling van voorzieningen tegen te gaan, jonge mensen perspectief te bieden en Goeree-Overflakkee op een duurzame manier te ontwikkelen tot een krachtige regio met een compleet voorzieningenpakket en economische vitaliteit in 2025. Na de gemeentelijke herindeling hebben onze raad en college de handschoen opgenomen en op basis van de handreikingen van het IPGO een toekomstvisie voor de gemeente Goeree-Overflakkee opgesteld, de Eilandvisie. Terwijl het Rijk en de provincie ons op dat moment voorhielden dat wij ons beleidsmatig moesten voorbereiden op krimp en de bijbehorende daling van voorzieningen als scholen en winkels, besloot onze gemeente om zich daar niet bij neer te leggen maar juist in te zetten op economische groei, bevolkingsgroei, werkgelegenheid, zelfvoorziening en duurzaamheid. Dat mondde uit in initiatieven als Energy-Island Goeree-Overflakkee, Smart Water, Paulina.nu en de toeristisch-recreatieve visie; initiatieven waar jarenlang aan gedacht en gewerkt is om - in een samenleving die steeds meer verstedelijkt - ons eiland een goede woonplaats en werkplek te laten zijn en blijven voor ons en onze kinderen.
En met succes. Inmiddels krimpen wij niet meer, maar groeit ons inwoneraantal al een aantal jaren achtereen, zij het nog voorzichtig. Een greep uit de resultaten: er is ruim 100 hectare nieuwe natuur aangelegd de afgelopen jaren en er staat nog eens 100 hectare op de rol om van ons eiland de ‘Camargue’ van Nederland te maken voor bewoners en bezoekers; wij doen mee als proeftuin aan een aantal Rijksprogramma’s op het gebied van duurzaamheid en de provincie is enthousiast over onze aanpak; na jaren van voorbereiding zijn in 2016 twee succesvolle, kwalitatief hoogstaande nieuwe resorts geopend nabij Ouddorp in daarvoor speciaal ontworpen en aangelegde natuurlijke landschappen die aansluiten op de historische omgeving.
Alle genoemde ontwikkelingen zijn weldoordacht, welbewust, samenhangend en gebaseerd op een visie, een plan en een doel. Je kan het met de Eilandvisie en de daarop gestoelde projecten en ontwikkelingen uiteraard (deels) wel of niet eens zijn. Dat staat eenieder vrij. Maar de suggestie dat wij op Goeree-Overflakkee ruimtelijk maar wat aanrommelen is in mijn ogen zeer onterecht en doet ernstig tekort aan de oprechte en weldoordachte inspanningen en keuzes van onze gemeenteraad, college van B&W en onze ondernemingen ten behoeve van het wel en wee van het eiland.
Tot slot: in de door de Zeeuwse Milieufederatie jl. april georganiseerde tweejaarlijkse Thijs Kramerlezing noemde Em. Prof. Ir. J.M. Schrijnen, voormalig programma-directeur Zuidwestelijke delta, Goeree-Overflakkee twee keer als voorbeeld van een interessant scenario voor ruimtelijke dynamiek en ontwikkeling. Daar mogen wij best eens trots op zijn!

Mevr. R.J.A. Bron-Slis
14de generatie op Goeree-Overflakkee, moeder van jongeren van de 15de generatie
Algemeen directeur van Zeelenberg Architectuur – 40 jaar jonge onderneming op het eiland.

---------------------------------------------

Reactie Stichting Natuurlijk Ouddorp:

De STEM van de BURGER.

"Lees hieronder onze reactie op het ingezonden stuk in het Eilandennieuws van 31 augustus 2018.

Schrijver algemeen directeur van Zeelenberg Architectuur

Jammer dat mevrouw niet aanwezig was op het werkbezoek van de Statenleden aan Ouddorp op 22 augustus, dan had ze mee kunnen doen aan de discussie en daarmee is de conclusie iets te voorbarig dat er maar wat aangemodderd wordt. Ondergetekende heeft zelf de Statenleden rond mogen leiden in onze mooie Badplaats Ouddorp Heb in mijn presentatie aan de Statenleden het woord aanmodderen niet in de mond genomen! Zelfs niet de naam van het bedrijf waar zij leiding aan mag geven.

Betrouwbare Overheid

Wij als Natuurlijk Ouddorp gaan er net als mevrouw vanuit dat Burgemeester, Wethouders, Raadsleden en Ambtelijke staf hun uiterste best doen om de Gemeente Goeree Overflakkee zo mooi en economisch aantrekkelijk mogelijk te maken voor haar burgers en haar gasten. Evenzo zal dit architectenbureau, maar ook Natuurlijk Ouddorp en andere gelijkwaardige organisaties die er zijn en die hun best doen om de beoogde doelstellingen te realiseren in het belang van de burger, de recreant en hun leefomgeving. Wij zijn daar enigszins bescheiden in en hebben ook niet de middelen om daarvoor naar buiten te treden in de media, maar goed een 10 met een griffel voor uw commerciële vaardigheden, mogelijk helpt het u.

Voor wat betreft uw analyse van het bezoek van de Statenleden ; U refereert aan allerlei bestuurlijk, organisaties en bedrijven

Wat ik helaas in uw schrijven niet tegenkom dat zijn de burgers, kerken en andere maatschappelijke organisaties, zoals Natuurlijk Ouddorp, jammer dat deze niet geconsulteerd zijn. Want de Kop van Goeree en Ouddorp in het bijzonder is een behoudende woonkern, met een hoog percentage burgers die aangesloten zijn bij een van de kerken (ruim 70 %) en die hebben ook een stem en als men die niet wil horen, dan heeft u en anderen die graag naar meer en meer willen, nog een uitdaging te gaan.

Wat ik ook mis in uw schrijven

De recreatievisie u had blijkbaar met al die grote organisaties mooie plannen, maar u bent wel even vergeten dit naar een visie te vertalen. Uiteindelijk heeft de gemeente (nadat er onrust ontstond naar aanleiding van de Fietstocht met raadsleden, de Kustwandeling op het Flauwe werk. De gehouden petitie ruim 2200 gezinnen en de meer dan overvolle zaal in het verenigingsgebouw de Dorpstienden) een opdracht gegeven aan een bureau tot het opstellen van een recreatievisie. (Beetje mosterd na de maaltijd) Zelfs nu 2e helft 2018 is er nog steeds geen masterplan / uitvoeringsplan / toetsingsplan waaraan de recreatie op Goeree Overflakkee en Ouddorp in het bijzonder aan zou moeten voldoen. Wel of niet uitbreiden, wel of niet een kwaliteitsslag van de bestaande 240 hectare recreatie, alvorens men er 60 hectare aan toevoegt, met het resultaat verloedering van bepaalde recreatieterreinen. In zijn totaliteit 300 hectare aan recreatie, vergelijkbaar met 600 voetbalvelden! Ook heeft u met al die organisaties blijkbaar niet nagedacht over de gevolgen voor de gemeenschap van nog geen 5800 inwonende burgers wat de gevolgen zouden zijn als er 2.5 miljoen overnachtingen plaats vinden in ons mooie Ouddorp. En dat in het kader van de aanwezige infrastructuur, doorstroming en parkeren en al helemaal niet over de veiligheid van onze burgers en dan met name te noemen, kinderen die dagelijks van en naar school moeten op hun fiets. Evenmin aan onze ouderen die door het drukke (veel te drukke) vakantieverkeer moeten gaan. (Lees het eilandennieuws van 31 augustus de spijker op de kop) 145 nieuwe parkeerplaatsen op de Goudsmine (nog los of de omliggende wegen, zoals Achterweg, Hazersweg, en Spaanse weg daar geschikt en veilig voor zijn en gelijktijdig er weer 44 parkeerplaatsen komen te vervallen op de Dorpstienden.

Ouddorp is vol; zelfs veel te vol!

U heeft blijkbaar met al uw organisaties daar niet over nagedacht, of een inschattingsfout gemaakt, want Ouddorp met al zijn smalle en authentieke weggetjes is niet aan te passen met gekleurde fietssuggestiestroken (even onveilig) en of fietsstroken (veiliger) En als u daar niet over na wilt denken, dan haalt u de handtekening onder Ouddorp weg, en vertrekken de gasten. Er ontbreekt dan heel erg een RI&E (Risico-Inventarisatie en Evaluatie) over de beoogde uitbreiding van het aantal hectares van 240 naar 300 hectare (60 hectare nieuwe recreatie) en dat in het kader van veiligheid en infrastructuur, maar een RI&E is ook van toepassing in het kader van nieuwe parken en de gevolgen van oude en soms hele oude parken (leegloop en verloedering) Kortheidshalve zij nog vermeld: De Statenleden gaven aan dat de gemeente het initiatief moet nemen naar bestaande en verouderde campings, alvorens nieuwe gronden beschikbaar te stellen voor uitbreiding.

Krimp of Groei

U schrijft ook over krimp en of groei, u geeft alleen niet aan waardoor de (beperkte) groei ontstaat, is dat autonome groei? Of wordt de groei hoofdzakelijk mede bepaald door onze nieuwe Nederlanders.

Wat zeer opmerkelijk is in uw schrijven

Er is 100 hectare nieuwe natuur gerealiseerd en er komt nog eens 100 hectare nieuwe natuur bij. Nu zijn wij als Natuurlijk Ouddorp zeer ingenomen met 200 hectare nieuwe natuur, maar de vraag is dan wel: Is Ouddorp 200 hectare groter geworden? Of is en gaat het ten koste van de Landbouw en de Landschappelijke waarde? Van Ouddorp

N.a.v. uw opmerking over de nieuwe parken

Een gerealiseerd park is voor de gemiddelde Nederlander veel te duur om te huren er is dan ook over het algemeen veel leegstand! Een ander park is ten koste gegaan door het verwijderen van vakantiegasten die al decennia met veel plezier naar Ouddorp kwamen (en waar zijn die nu?) en is dat park dan de kwaliteitsverbetering die beoogd wordt? Als je een luchtfoto van Ouddorp ziet, dan zie je een grote witte vlek en dat is het dan (meer leefruimte? en meer groen?) Een ander park zijn al vele caravans verwijdert en recent hebben nog eens velen een brief gekregen om ook hun biezen te pakken na vele vel jaren op die camping te hebben gestaan en wat komt ervoor terug? (Verstening!) U en uw organisaties hebben deze mensen ongelofelijk veel; verdriet aangedaan En had u met al uw genoemde organisatie in uw schrijven niet bedacht dat er binnen Ouddorp Bad een groot gedeelte verplaatsingsgebied zou zijn!? Vraag waar zijn al die mensen gebleven? En waar blijven nu al die mensen die opnieuw een brief hebben gekregen om te vertrekken? En hoeveel hectare is er nu daadwerkelijk gebruikt binnen Ouddorp Bad voor het verplaatsen? En hoeveel caravans zijn er nu daadwerkelijk verplaatst? Enkele jaren geleden is men begonnen met het ontruimen van de Camping de Groene weide, daarna de Ridderstee en men is nu druk bezig om een groot aantal caravans van de Klepperstee te verwijderen en als laatst het bericht in Eilandenieuws van vrijdag het t Essenbos.

Het argument wat wordt gebezigd

Er is geen toekomst en of behoefte voor caravanparken, is zeker niet waar en niet steekhoudend, vraagt u de cijfers maar van 2016 en 2017 In 2016 een kleine groei, maar in 2017 een forse groei!

Natuurlijk Ouddorp voor of tegen recreatie?

Zijn wij als Natuurlijk Ouddorp tegen recreatie, dat is geen sinds het geval, aan alle gasten, wees vooral welkom in Ouddorp, maar wel de juiste balans tussen burger en de recreant en wat Ouddorp nog aankan wat betref, natuur, landschap, infrastructuur en veiligheid.

Wij als Natuurlijk Ouddorp streven ernaar

Een goede leefomgeving van burger en recreant, met als kernwaarden, de natuur, het landschap, de identiteit, de cultuur, (herstel bijvoorbeeld van de Kerkepaden) rust en zondagsrust. En dat willen wij graag met u allen Bestuurders, Commerciële partijen en organisaties zoals Natuurlijk Ouddorp in gezamenlijk overleg bereiken. Wij als Natuurlijk Ouddorp nodigen u en alle andere partijen uit om in overleg te treden en dit in ieders belang, gemeente, leefomgeving van burger en recreant, projectontwikkelaars, architecten en recreatieondernemers om een gezamenlijke sessie te beleggen van 1 hooguit 2 dagen door het houden van een PSU (project Start Up) om een plan met uitgangspunten vast te leggen wat voor deze gemeente haar burgers en haar gasten het allerbeste concept zou kunnen en moeten zijn En wat Natuurlijk Ouddorp betreft (was ook een wens van de dames en heren Statenleden) om binnen de huidige 240 hectare recreatie tot een kwaliteitsslag te geraken, waar eenieder zich in kan vinden. Het hoge, het midden en ook het lage segment recreant. Het kan nooit de bedoeling zijn, dat de recreant die al decennialang in Ouddorp zijn of haar rust vindt en geniet van de prachtige natuur, landschap, zon zee en strand en Ouddorp heeft gemaakt zoals het nu is, nu moet wijken voor een categorie recreanten die toevallig iets meer te besteden hebben. Wij als Natuurlijk Ouddorp zullen ons daarvoor blijven inzetten, rekening houdende met de natuur, het landschap, de identiteit en cultuur van alle bewoners en haar gasten en hun leefomgeving op de Kop van Goeree

Tenslotte

Ook deze mevrouw en alle door haar genoemde organisaties moeten zich realiseren: Dat "Genoeg is Genoeg" en nu dreigt "Genoeg al te veel" te zijn.

Correspondentie Natuurlijk Ouddorp is te bereiken via natuurlijkouddorp@gmail.com."

Hans Klijn, namens De Stichting Natuurlijk Ouddorp

De foto is genomen tijdens de rondleiding van de Statenleden 22 augustus j.l..