Goeree-Overflakkee - Groep Jan Zwerus is benaderd door een groep omwonenden van het Windpark Piet de Wit. Jan Zwerus en twee fractieleden hielden een gesprek met deze mensen. "Zij maken zich ernstige zorgen over de gezondheid van met name hun kinderen, dit vanwege de twee soorten geluid welke geproduceerd worden door de windturbines, en die mogelijke nadelige gevolgen kunnen voor de gezondheid. Op lange termijn zijn hiervan geen onderzoekresultaten bekend. De regeringen in Beieren, Polen en Portugal hebben uit voorzorg maatregelen genomen dat niemand mag wonen binnen een straal van 15 x de hoogte van de windturbine (bijvoorbeeld 15 x 100 meter, dus niemand mag wonen binnen een straal van 1500 meter). De moeders uit onze regio wonen, met hun kinderen, zo ongeveer 700 meter van de windturbines bij park Piet de Wit. Geen wonder dat zij zich zorgen maken." Lees hieronder meer.

Zorgen over de gezondheid

"Op ons mooie eiland Goeree-Overflakkee staan inmiddels al heel wat windturbines en de bouw gaat gestaag verder. Maar kennis van de gevolgen neemt inmiddels ook toe.
Internationaal wordt er steeds meer gepleit om een minimum afstand aan te houden tot de woonbebouwing, zoals bijvoorbeeld in Beieren (Duitsland) en in Polen waar bepaald is dat de afstand tot de woonbebouwing minimaal 10 maal de hoogte van de windturbine moet zijn. Dit betekent dat bij een windturbine van 200 meter, een afstand van 2 kilometer dient te worden aangehouden tot woningen.

In Ooltgensplaat worden op korte termijn de windmolens van windpark Piet de Wit vervangen. Er is een vergunning aangevraagd voor windturbines die zeker 1,5 keer zo hoog zullen zijn en 50 meter dichterbij de woningen komen te staan. Dit resulteert in plaatsing op slechts 535 meter afstand van een woning. Als in andere Europese landen eisen worden gesteld aan een minimale afstand tot woningen, dan is dat niet voor niets, waarom volgt Nederland dit beleid niet en neemt onze gemeente of de overheid niet dezelfde maatregel?

De windturbines maken geluid en wij maken ons ernstige zorgen over de gevolgen hiervan op de gezondheid van onze kinderen.
Waarom? Het geluid dat de windturbines maken, kan leiden tot slaapverstoring en gezondheidsklachten. Het is niet alleen het hoorbare geluid boven de 20 Hz, maar ook het infrasoon geluid. Dit is het geluid dat niet direct hoorbaar is, maar wel het lichaam binnenkomt en gevolgen heeft. Een herkenbaar voorbeeld is het maken van een röntgenfoto, je voelt het niet, je hoort het niet, maar heeft wel invloed op een ongeboren baby.

Het geluid van een grote windturbine kan tot op 2 kilometer hoorbaar zijn, waarbij het pulserende karakter (met name ’s avonds en ‘s-nachts) zeer storend is. De laatste tijd is er ook veel aandacht voor laagfrequent geluid (pakweg 20-125 Hz) en het zogenaamde infrasoon geluid, geluid onder de 20 Hz. Internationale onderzoeken hebben uitgewezen dat deze geluiden invloed op de gezondheid hebben.
In Nederland is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar gevolgen van laagfrequent en infrasoon geluid op korte-of lange termijn! Het verbaast ons dat de Nederlandse regering geen opdracht aan een technische universiteit geeft.
Bij het inrichten van windturbineparken wordt benadrukt, dat de in Nederland vastgestelde normen voor geluid strikt gehandhaafd zullen worden. Geluidsoverlast zou dan tot een minimum beperkt blijven. De vraag is dan of dit zo is!

Internationale onderzoeken hebben uitgewezen dat:
In Denemarken de nertsen (op een nertsenfokkerij) begonnen te schreeuwen en elkaar begonnen te bijten toen de wieken van nieuwe windturbines in beweging kwamen ten tijde van de ingebruikname van het windpark. Honderden dieren moesten worden afgemaakt en bijna 12% van de nertsenwijfjes kregen miskramen en doodgeboorten!
In Frankrijk signaleert een melkveehouder problemen bij zijn koeien: koeien die ‘s’-nachts blijven staan en daardoor slecht slapen. Het gebrek aan rust zorgt voor een flinke verlaging in de melkopbrengst. Een kalfje werd geboren met kreupele voorpootjes, dat was niet voorgekomen vóórdat de windturbines gingen draaien…
Ooltgensplaat zou zomaar de volgende in de rij kunnen zijn met bedrijven die paarden, koeien en geiten houden.
Maar nu de kinderen……
De dichtstbijzijnde windturbine van Windpark Piet de Wit in Ooltgensplaat komt op een afstand van 1100 m van één van onze basisscholen te staan.

Huisarts Sylvia van Manen uit ’s-Hertogenbosch hoort in 2017 over de bouw van een windturbinepark nabij een basisschool in de buurt van haar praktijk. Ze vindt dit zorgwekkend en vraagt zich af: „Moet je daar maar over zwijgen om allerlei, wellicht onnodige, onrust te vermijden, of moet je oproepen tot beter onderzoek naar eventuele gezondheidseffecten?” Ze leest o.a. het onderzoek van prof. Mariana Alves-Pereira naar het effect van infrasoon en laag frequent geluid op de schoolprestaties van een kind. „Zij toonde aan dat onder invloed van infrasoongeluid het slaaptekort van leerlingen toenam en de ontwikkeling van hun hersenen werd geremd. ”Ook vond de Portugese wetenschapper duidelijk ongunstige weefselveranderingen door langdurige blootstelling aan deze grotendeels onhoorbare trillingen. De huisarts besluit daarom haar bevindingen in het blad Medisch Contact te publiceren onder de titel ”Windmolens maken wel degelijk ziek.” „Daarin pleit ik voor toepassing van het voorzorgprincipe en beter onderzoek, omdat het om belangrijke gezondheidseffecten gaat waarop zelfs het RIVM in zijn rapport uit 2013 geen duidelijk antwoord geeft.”

Prof. Alves-Pereira deed dertig jaar lang onderzoek, naar laagfrequent geluid (ultrasoon geluid). O.a. een langdurig onderzoek bij onderhoudstechnici op een Portugese luchtmachtbasis toonde aan dat de effecten van chronisch laagfrequent geluid (welke windturbines, veroorzaken) hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen, neurologische problemen en andere zogenaamde ”vibro-akoestische ziekten” – in vaktaal Vibro Acoustic Diseases veroorzaakten. Met name toenemende hart- en vaatziekten waren verontrustend.
Een korte opsomming van de onderzoeksresultaten bij blootstelling aan infrasoon geluid:

1 tot 4 jaar blootgesteld: Bronchitis, keelinfecties, stemmingswisselingen
4 – 10 jaar blootgesteld: Pijn in de borst, rugpijn, allergieën, vermoeidheid, bloed in urine, huidinfecties
Meer dan 10 jaar blootgesteld: Hoofdpijn, psychiatrische stoornissen, neusbloedingen, darmzweren, spastische darm, ernstige gewrichtspijn, spataderen, aambeien, ernstige pijn aan spieren, neurologische aandoeningen (vb epilepsie, duizeligheid).

Dit is wat ons en onze kinderen te wachten staat met al die windturbines op ons eiland!

De huidige onderzoeken worden met computermodellen uitgevoerd, zij berekenen hoeveel decibel (dB) de windturbines produceren. Met het infrasoon geluid wordt nog geen rekening gehouden! Ook hebben wij onze twijfels over de juistheid van de berekening van het aantal dB. In het MER rapport van een gebied waar windturbines komen wordt rekening gehouden met de norm Lden 47 dB voor overdag en Lnight 41 dB. Het is opvallend dat in MER rapport van windpark Piet de Wit deze normen niet worden overschreden. En 53 dB is de uiterste afwijkingsgrens voor omwonenden. Dus meer dan 53 dB mag niet volgens de overheid.
Wij vragen ons af of de berekeningen van de computermodellen overeenkomen met de werkelijkheid!
Zo bleek dat het aantal dB dat door computermodellen voor Schiphol werd berekend een stuk lager was dan het aantal dB dat gemeten werd door een onderzoek met geluidsapparatuur. Dus hoe betrouwbaar zijn deze berekeningen van computermodellen?
Wij, als inwoners van Ooltgensplaat en omgeving willen zekerheid of de dB gemeten met de computer overeenkomt met de werkelijkheid en dat de windturbines geen gevolgen hebben voor de gezondheid van onze kinderen!"

Groep Jan Zwerus wil een motie indienen. In deze motie vraagt GJZ de raadsleden te stemmen voor een onderzoek met geluidsapparatuur om het aantal dB te meten bij de huizen die dicht bij het windmolen park Piet de Wit staan.

Bron Groep Jan Zwerus