Goeree-Overflakkee - Groep Jan Zwerus steunt Kelly vd Veer: "Wij willen ons hard maken voor de zwerfjongeren op GO. Tijd voor een gesprek met Kelly." Tijdens de politieke pizza-avond bracht Kelly vd Veer het probleem dakloze jongeren onder de aandacht. Groep Jan Zwerus: "Hoewel de problematiek al jaren speelt lijkt de gemeente niet met adequate oplossingen te komen. Tijdens het verkiezingsdebat bleek ook dat onder de gevestigde partijen de problematiek onbekend is. Volgens Kelly is dit struisvogelpolitiek en steekt men de kop in het zand." Lees hieronder het hele verhaal van Zwerus.

"Kelly (20 jaar, geboren en getogen op Flakkee) beschrijft zichzelf als een onhandelbare puber met gedragsproblemen. Met een verleden van opnamen in diverse instellingen voor gedragsproblemen en begeleid wonen is zij een ervaringsdeskundige op dit gebied.

Inmiddels gaat het goed met Kelly. Zij woont sinds 3 jaar op zichzelf. Vanuit Pameijer ontvangt ze nazorg & begeleiding en wordt ze geholpen om haar leerdoelen te behalen. Wekelijks vinden er gesprekken plaats, gericht op maatschappelijk functioneren en algemene problemen.

De gemeente moet het probleem erkennen dan komen de oplossingen.

Volgens Kelly is het zwerfjongeren probleem al jarenlang bekend op het eiland. Inmiddels is de groep zwerfjongeren gegroeid naar een voorzichtige schatting van 50 jongeren. Verspreid over het eiland, in de leeftijd vanaf 16 jaar.

Kelly geeft aan dat het voor de zwerfjongeren niet duidelijk is waar zij kunnen aankloppen voor hulp. Het zou helpen wanneer er 1 algemeen telefoonnummer komt waar jongeren zich kunnen melden. Vanuit dit telefoonummer kan er verder verwezen worden, afhankelijk van de indicatie van de betrokken persoon. Hoewel de bestaande organisatie s van goede wil zijn lijken deze langs elkaar te werken. Processen gaan traag en de lange lijst aan regelgeving bevordert de snelheid ook niet. Terwijl de jongeren direct hulp nodig hebben, zij kunnen niet wachten.

Er bestaat behoefte aan een opvangmogelijk in 1 of 2 dorpen waar de jongeren in 1ste instantie opgevangen worden en kunnen slapen nadat zij zich gemeld hebben via een algemeen telefoonnumer. Op deze manier voorkom je dat jongeren gaan zwerven. Het Jaq kan hierin ook een rol moeten spelen, meer activiteiten aanbieden en de openingstijden moeten verruimd worden en gewijzigd worden. Openingstijden tijdens de schooluren zijn niet efficiënt.

Er moeten meer woningen beschikbaar gesteld worden aan deze jongeren. De jongeren moeten voorrang krijgen op het toewijzen van woningen ten op zichte van asielzoekers.

Behalve dat de zorg primair gericht is op wonen moet er ook goed gekeken worden naar het zelfstandig maken van de jongeren en het voorbereiden op het leven.

Het wordt tijd dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en met een goede aanpak komt!"