Goeree-Overflakkee - De gemeente Goeree-Overflakkee heeft in 2015 grote veranderingen in de zorg doorgevoerd. Veel wordt nog altijd vanuit Den Haag voorgeschreven. Hulp in de huishouding en aangepast vervoer zijn geregeld door deze gemeente. De PvdA dook in de cijfers; steeds minder mensen maken gebruik en er blijft geld over. Mensen die het nodig hebben blijven met hun zorgen thuis achter. Lees hieronder meer.

‘Ik weet hoe het is als de mensen om je heen wegvallen’ aldus Nelly van Dijke, oud-wethouder van de gemeente Oostflakkee. ‘Je doet mantelzorg totdat je zelf zorg nodig hebt. Ik doe de digitale zaken voor een aantal vriendinnen en rij met de auto ’. Aan de eetkamertafel zit Nelly, samen met Petra ’t Hoen. Petra, nog geen vijftiger, maar ook al een oudgediende in de politiek en herkiesbaar voor de gemeenteraad.

‘Met je hulp kan je het echt treffen. Er zitten gouden krachten bij’, vindt Nelly, ‘maar na de bezuinigingsronde in 2015 zijn veel mensen uren kwijt geraakt. Hoe kun je nu huishoudelijke zorg verlenen als je maar 1,5 uur in de week krijgt ? In die tijd kun je niet eens een was draaien !’
Petra ’t Hoen betoogt dat geld van de zorg gebruikt moet worden voor de zorg. De gemeente heeft een miljoen euro bezuinigd op de uren huishoudelijke zorg en vooral ouderen met een kleine beurs voelen dat dagelijks. ‘Als je wil dat ouderen langer thuis blijven wonen, moet je ze ook ondersteunen’.
Nelly beklaagt de hulpen, die ondanks al hun werk, niet uit de bijstand komen. ’t Hoen ziet dat als voorbeeld van doorgeslagen marktwerking; ‘ zorgbedrijven concurreren op de laagste prijs en daarmee het goedkoopste personeel. Personeel krijgt onderbetaald 0-uren contracten’. Beiden vinden dat de gemeente dit anders zou moeten regelen.

"De regie ligt bij de gemeente en begint bij het keukentafelgesprek. Menselijkheid hoort de maat te zijn. De PvdA wil ervoor waken dat mantelzorgers overbelast raken. En dan al die verschillende regelingen, op te zoeken op internet, veel ouderen kunnen daar geen wijs uit!"
De Pvda zal het onderwerp zorg op de gemeentelijke agenda houden om het aantal uren zorg weer op het oude niveau te krijgen. Zeker zijn van goede zorg!

De Pvda Goeree-Overflakkee hoort graag ook uw praktijkvoorbeelden over de zorg. U kunt terecht op het volgende emailadres: goeree-overflakkee@pvda.nl

Foto: Twee oud-wethouders sociale zaken: Nelly van Dijke en Petra ’t Hoen.