Middelharnis – Ruim twintig jongeren van heel het eiland kwamen woensdagavond 7 februari 2018 naar het Diekhuus om te praten over wat ze bezighoudt, waar ze tegenaan lopen en wat ze missen op het eiland. De werkgroep verkiezingsdebat van Stichting ZIJN organiseerde samen met het JAC deze politieke pizza-avond voor de jeugd. Lees hieronder een verslag door Maria Evers.

"Schokkend was het voor de aanwezige volwassenen en zelfs voor een enkele jeugdwerker om te horen dat er zoveel dakloze jongeren op het eiland zijn. Tientallen jongeren die niet meer thuis kunnen of mogen wonen. Zo zouden er alleen al in Dirksland twintig dakloze jongeren zijn. Soms nog ingeschreven bij hun ouders, maar door hen uit huis gezet.

“Hulpverleningsinstanties werken niet samen. Maken geen goede analyse van de hulpvraag en zijn niet goed georganiseerd”, zijn veelgehoorde klachten. Voor jongeren zonder zorgindicatie is het nog moeilijker. Die vallen letterlijk tussen wal en schip en krijgen nergens ondersteuning. “Ik word van het kastje naar de muur gestuurd”, beaamt een van de aanwezige jongeren.

Kelly van der Veer weet er alles van. Zij vangt regelmatig jongeren op, omdat ze het niet over haar hart kan verkrijgen om ze buiten te laten. Ze weet uit ervaring dat het met zwervende jongeren vaak bergafwaarts gaat. Omdat dit alles behoorlijk ingrijpt in haar privéleven en mede gedwongen door de bureaucratie, probeert ze een stichting te vormen. Met deze nog op te richten Stichting Young Birds zouden jongeren opgevangen en begeleid moeten worden naar een eigen huis of begeleid wonen. Zij zoekt rond deze raadsverkiezingstijd steun bij de politieke partijen die achter haar ideeën willen gaan staan voor een opvangcentrum. Inmiddels heeft Kelly van Jan Zwerus (Lijst 10) de toezegging mee te denken en te helpen.

Het JAC, waarvan twee van de drie jongerenwerkers aanwezig zijn, is volgens de jeugd veel te weinig open. ’s Avonds is het gesloten en overdag van dinsdag tot met vrijdag alleen geopend van 14.00 tot 17.00 uur. “En als we dan op straat elkaar opzoeken, worden we door de politie weggejaagd. Noemen ze ons hangjongeren.” Deze groep van oudere jongere vragen meer vrijwilligers en ondersteuning voor het JAC vanuit de gemeente. Ook wordt geconstateerd dat er geen samenwerking is tussen de middelbare scholen en het JAC.

Er zijn klachten over het slechte wegdek, zodat de scooter van een van de jongens kapot ging, waardoor hij ook zijn baantje kwijtraakte. Ook de verkeerssituatie op de Julianaweg in Middelharnis. (zogenaamde Shared Space) geeft aanleiding tot klachten. “Door de onduidelijkheid gebeuren veel meer ongevallen tegenwoordig, waarvan vooral fietsers en voetgangers de dupe zijn.”

Bij jongeren tussen de 13 en 18 jaar wordt al gerookt en gedronken. De jongens die dit melden, vragen hiervoor aandacht van de gemeente. “Jongeren zwerven op straat en willen graag gezellig samen komen, maar buiten mag niets.” Zij vinden dat er veel te weinig voor jongeren wordt gedaan. “En kan de gemeente er niet voor zorgen dat er rookvrije zones komen, zodat we niet door een rookwalm heen hoeven.” Als voorbeeld wordt de entree/uitgang van recreatiecentrum De Staver genoemd, waar bezoekers van het zwembad onvrijwillig worden getrakteerd op sigarettenrook.

Meiden uit groep 8 vragen waarom er geen winkels open zijn op zondag. “Kan de gemeente dat niet regelen. Waarom kan je wel uit eten op zondag, maar geen boodschappen doen.” De jeugd ziet hier kansen om aan een baantje te komen. “Veel jongeren willen best werken op zondag.”

Hans Lammers die het debat leidt, nodigt de jongeren uit om ook aanwezig te zijn bij de komende verkiezingsdebatten om hun problemen bij de lijsttrekkers voor te leggen. Daarna geniet jong en oud van de heerlijke pizza’s."

Tekst en foto's Maria Evers.