23 augustus 2017, Goeree-Overflakkee - Deze keer een dringende oproep uit een deel van de samenleving van de dorpen Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge, of hoe ze zich noemen: "het windputje van Goeree-Overflakkee". Vorige week nog was deel 2 hier te lezen, maar de gemoederen lopen snel op en deel 3 is hieronder te lezen. In de raadsvergadering van 31 augustus a.s. komt dit actuele onderwerp aan de orde en de Dorpsraad 'Nieuwe-Tonge in bloei', Dorpsraad Oude-Tonge en Stichting Mallemolens doen een oproep aan geïnteresseerden en betrokken om deze vergadering bij te wonen en zo uit eerste hand te horen hoe de raadsleden er over denken. Bij de inwoners, van met name de twee genoemde dorpen, is veel onrust over de "vele grote windturbines" die rond de dorpen worden gebouwd. Lees hieronder verder.

Een impressie uit de samenleving Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge, ofwel het "windputje van Goeree-Overflakkee" (deel 3).

"Het beroep op het gezonde verstand om af te zien van plaatsing van zes windturbines bij Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge heeft nog geen tastbare resultaten opgeleverd. Integendeel, zowel de twee sturende wethouders als de fracties van de SGP, CDA, CU en een minderheid van de VVD blijven halsstarrig vasthouden aan eerder ingenomen standpunten en zijn voorlopig niet bereid voorstellen uit de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge een eerlijke kans te geven. Het lijkt erop dat willens en wetens de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge het slachtoffer wordt van andere belangen.

Er zijn in de afgelopen negen maanden op verzoek van wethouder Tollenaar meerdere alternatieven naar voren gebracht. Zowel de meest betrokken wethouders als de meerderheid in de gemeenteraad verschuilen zich op basis van onjuiste argumenten achter procedures of, zoals weleens door een betrokken wethouder naar voren is gebracht de bedrijfsbelangen van Deltawind en andere bedrijven.

Om onduidelijke redenen worden beide dorpen aan de kant geschoven en feitelijk tot tweede rang woonplaats op Goeree-Overflakkee gemaakt.

Ter illustratie het volgende:

Het op 14 augustus gevoerde zogenaamde coalitieberaad van de SGP, CDA, CU en VVD heeft voor zover bekend geen positieve zaken voor de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge naar voren gebracht. Onder strakke regie van twee aansturende wethouders werden de loopgraven nog steviger ingenomen. Behalve de raadsleden van deze partijen en naast betrokken wethouders snapt niemand meer waar het hier nu in werkelijkheid over gaat. Niemand uit deze partijen voelt zich zodanig met de betrokken dorpen verbonden om dit nog eens ten overstaan van de inwoners uit te leggen. Voorlopig moeten de inwoners het doen met de gedachte dat het niet uit te leggen is.

In een moeizaam tot stand gekomen overleg tussen wethouder Tollenaar en enkele inwoners van Oude-Tonge heeft de wethouder op 15 augustus nogmaals verklaard dat hij niet bereid is het initiatief te nemen tot alternatieve locaties omdat de gemeenteraad dit feitelijk moet doen. Alle toezeggingen van zijn kant ten spijt, hij is er helemaal klaar mee en de beide dorpen moeten blij zijn dat het door zijn inspanning maar zes windturbines tussen de dorpen worden bijgebouwd en n acht aan de oostkant van Oude-Tonge. Ook heeft de wethouder nogmaals gezegd dat de inwoners van Oude- en Nieuwe-Tonge te laat hebben gereageerd, terwijl hij voorheen altijd zei dat de omwonende bij de vergunningaanvragen stevig van zich moesten laten horen.

In een op 16 augustus gevoerd overleg met een grondeigenaar in de polder Diederik nabij Melissant heeft wethouder Tollenaar opnieuw bevestigd dat de locatie Diederik op zich een goede locatie is en hij nog wel drie of meer andere kleine locaties weet die misschien nog wel gunstiger uit de bus komen dan de locatie Diederik. Ondanks deze wetenschap is hij niet bereid deze locaties nader te laten onderzoeken omdat de gemeenteraad vier jaar geleden een besluit heeft genomen waarop men niet terug wil komen. Hoe gek kan het gaan als de meerderheid van de gemeenteraad beweert dat zij geen andere optie heeft dan het plaatsen van windturbines bij Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge omdat dit vier jaar geleden zo is besloten. Moet dit nu worden gezien als transparante politiek of moeten andere belangen buiten schot blijven.

Wie o wie kan het nog volgen. Vele inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge hebben het vertrouwen verloren in “hun gemeentebestuur”. Is het dan toch waar dat dit gedeelte van het eiland er minder toe doet. De warme belangstelling voor wat er op de kop van het eiland aan materiële en immateriële zaken speelt lijkt soms op vergaande bemoeizucht, maar zou door velen in het windturbine dossier als een verfrissende wind worden gezien.

Daar komt specifiek voor de woonkern Nieuwe-Tonge nog een bijzonder vervelende en langslepende zaak bij. Al pakweg 20 jaar wordt door het gemeentebestuur en het provinciebestuur aan de bevolking van Nieuwe-Tonge voorgehouden dat aan een veilige oversteek over de N215 wordt gewerkt. Het moet er nog steeds van komen,… dit in tegenstelling tot de windturbines die in een vlot tempo door de strot van de inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge gewrongen moeten worden. Is er al zoveel toegezegd dat dit niet kan worden uitgesteld en de tijd gebruikt kan worden voor onderzoek naar alternatieve locaties?

Op 22 augustus aanstaande komen de fractievoorzitters uit de gemeenteraad bijeen om de agenda voor de raadsvergadering van 31 augustus vast te stellen. Langs deze weg wordt een dringend beroep gedaan te luisteren naar wat er onder de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge leeft. De meer dan 2.100 inwoners van 18 jaar en ouder uit beide dorpen die tegen de plaatsing van nog meer windturbines zijn, kunnen toch niet achteloos terzijde worden geschoven. Als dit signaal aan het gemeentebestuur niet meer werkt, wat werkt er dan nog? Doe iets om het vertrouwen van deze inwoners terug te winnen".

Dorpsraad 'Nieuwe-Tonge in bloei', Dorpsraad Oude-Tonge en Stichting Mallemolens: "We doen een oproep aan geïnteresseerden en betrokken om deze raadsvergadering bij te wonen en zo uit eerste hand te horen hoe onze raadsleden er over denken."