Goeree-Overflakkee - Op donderdagmiddag 13 april 2017 werden twee Toeristische Overstappunten (TOP’s) op ons toeristische eiland Goeree-Overflakkee geopend: TOP Stellendam en TOP Ooltgensplaat. Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland en wethouder Frans Tollenaar (portefeuillehouder Recreatie en Toerisme) van gemeente Goeree-Overflakkee verrichtten samen de officiële openingshandeling bij de TOP in Ooltgensplaat. Een TOP is een startpunt waar recreanten de auto kunnen parkeren om van daaruit een fiets- of wandeltocht te maken. Wethouder Frans Tollenaar: “De realisatie van de twee TOP’s zorgt voor een prachtige uitbreiding van de recreatiemogelijkheden op Goeree-Overflakkee. De TOP’s in Ooltgensplaat en Stellendam zijn dan ook een welkome aanvulling voor de recreatie op ons mooie eiland!” Lees hieronder verder.

Startpunten voor mooiste plekjes in de regio

Een TOP is een startpunt waar recreanten de auto kunnen parkeren om van daaruit een fiets- of wandeltocht te maken. Een TOP biedt informatie over de fiets- en wandelroutes in de directe omgeving en er is horeca in de buurt. De routes laten de recreant kennismaken met de mooiste plekjes in de regio. De startpunten zijn te herkennen aan de markante stalen groene grashalm van 5,5 meter hoog.

Stellendam en Ooltgensplaat

De Stichting TOP Routenetwerken selecteerde in overleg met de gemeente Goeree-Overflakkee twee locaties op het eiland. Aan de westkant bij Stellendam kunnen de recreanten vanaf de TOP te voet direct de duinen van het natuurgebied De Kwade Hoek in of met de fiets naar het historische plaatsje Goedereede of helemaal naar Ouddorp. TOP Ooltgensplaat ligt aan de andere kant van het eiland. Deze regio is minder bekend, maar heeft met de Hellegatsplaten genoeg te bieden voor de natuurliefhebber.

Wandelexcursie TOP Ooltgensplaat

IVN Goeree-Overflakkee organiseert in samenwerking met Hans Hartmann Wandelingen op zondag 16 april een wandelexcursie vanaf TOP Ooltgensplaat. Wandelaars kunnen daarnaast ook één van de vier speciaal uitgezette wandeltochten vanaf 5 km (met puzzelopdrachten voor kinderen) tot 17 km volgen. Voor meer info: www.toproutenetwerk.nl.

TOP netwerk

De beide TOP’s op Goeree-Overflakkee maken deel uit van een netwerk van Toeristische Overstappunten in Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. Met de dubbele opening wordt dit netwerk in Zuid-Holland verder uitgebreid naar 46 TOP’s. In totaal zijn er dan in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant 56 TOP’s met een halm. Later dit jaar volgen nog twee nieuwe TOP’s: in de Zuidpolder bij Barendrecht en in het Westland bij Monster.

Samenwerking
De TOP’s in Stellendam en Ooltgensplaat kwamen tot stand dankzij bijdragen van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee. De Stichting TOP Routenetwerken is projectleider voor de TOP’s.