Sommelsdijk - Vrijdagmiddag 18 augustus 2023, zijn twee boeken over 'de Romeinen op Goeree' overhandigd aan de burgemeester. Deze speciale gebeurtenis vond plaats op het Marktveld van Sommelsdijk. Ook was er op een ludieke wijze de opening van de expositie “Romeinen aan de kust” in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. "Tweeduizend jaar geleden liep de noordgrens van het Romeinse Rijk dwars door Nederland. Deze grens- en verdedigingszone, genaamd de limes, volgde de rivier de Rijn en werd bewaakt door forten, wachttorens, wegen en waterwerken..." Lees meer >>

Kustlimes

Ook langs de Noordzee stonden militaire versterkingen die gezamenlijk een verdedigingswerk vormden. De vroegere eilanden van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta hebben vermoedelijk allemaal een Romeinse versterking gehad. Deze kustforten vormde de Romeinse kustlimes. Gedurende de Romeinse periode kwam handel in dit kustgebied tot bloei en gingen Romeinse culturele invloeden een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven.

Boek Romeinen aan de Kust

Veel Romeinse sporen zijn gevonden in de bodem. De eerste vondsten op Goeree-Overflakkee werden gedaan in de 17e eeuw op het strand van Goedereede. Het waren sporen van een verdwenen wereld. Het kreeg dan ook de toepasselijke naam de “Ouwe Waerelt”.

In het boek “Romeinen aan de Kust” neemt auteur Dianne van de Zande de lezer mee naar de Romeinse tijd. Ze beschrijft de Romeinse kust, de soldaten aan de grens, de handel in de Delta en wat er gebeurde na het vertrek van de Romeinen. In deze publicatie, die hoort bij de tentoonstelling ‘Romeinen aan de kust’ in het Streekmuseum, worden bijzondere vondsten uitgelicht en wordt een beeld geschetst van het leven in de Romeinse delta.

Met dit zeer fraai vormgegeven boek door DINK uit Dirksland komen de Romeinen letterlijk en figuurlijk tot leven. Het boek bevat zeer veel foto’s en is 90 pagina's dik. Verkrijgbaar in het Streekmuseum en via de webshop voor slechts €24,95.

Terug-in-de-tijdschrift voor de jeugd

Auteur van dit mooi en kleurrijk vormgegeven boekwerk van maar liefst 47 pagina’s is Annet van Leersum, die eerder een soortgelijk tijdschrift schreef over de 12e eeuwse Marieke van Ouddorp.

Het verhaal in “Romeinen op Goeree” speelt deels in het heden en deels in het Romeinse verleden. Fantasie tegen een historische achtergrond, zo is de inhoud het beste te omschrijven. “Ik heb het verhaal verzonnen om het verleden tot leven te brengen, zodat de lezers het kunnen ontdekken en meemaken. Het verhaal eindigt in het Streekmuseum, waar de oude schoolplaten hangen in het klaslokaaltje. Op één van die platen zie je dat de Romeinen al bezig waren met het aanleggen van vloerverwarming”.

Het magazine is verkrijgbaar in het Streekmuseum en via de webshop voor slechts €12,95.

Speciale prijs op HolleBolleDag

Tijdens HolleBolleDag worden beide publicaties aangeboden voor slechts €34,95. De koper krijgt 2,95 korting. De boeken “Romeinen aan de kust” en “Romeinen op Goeree” worden vrijdag 18 augustus 2023 verkocht vanuit een kraam op het Marktveld in Sommelsdijk naast een kraam waar ook Romeinse wijn verkrijgbaar is. Het dorpsfeest met meer dan 80 kramen is van 14:00 tot 23:00 uur waarbij je oog in oog komt te staan met diverse Romeinen! Mis het niet!