Middelharnis - Koningsdag 2023 wordt op ons prachtige eiland Goeree-Overflakkee gevierd in het centrale thema van dit jaar: 'We zijn allemaal Kings & Queens'. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman wenst alle inwoners, namens het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee, een prachtige Koningsdag toe. "Laten we er met volle teugen van genieten!" Lees meer >>

Koningsdag 2023 - Woord burgemeester Goeree-Overflakkee

"Lang leve de Koning! Hoere, hoera, hoera! Donderdag 27 april kleurt heel onze gemeente weer oranje op Koningsdag! De rood-wit-blauw vlaggen met oranje wimpels wapperen overal vrolijk. Het is de dag dat we vieren dat Koning Willem-Alexander 56 is geworden én dat we vieren dat hij 10 jaar onze koning is.

Het is de dag dat in Nederland, dat op Goeree-Overflakkee, wordt feestgevierd. Met aubades, markten, optredens. Met ontmoetingen, een goed sfeer en veel gezelligheid. Koningsdag is met recht een traditie te noemen, die we met elkaar koesteren. Koningsdag begon al in 1885 als Prinsessedag, ter ere van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina. Het was bedoeld -en dat is nu nog de bedoeling- om met elkaar een nationale eenheid te vieren. Het was eerst vooral een feestdag voor de kinderen. Pas in 1902 werd het een volksfeest. Toen werd gevierd dat koningin Wilhelmina net hersteld was van een ernstige ziekte. En dat volksfeest is het nu nog steeds.

Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag samen met zijn familie in Rotterdam. Dat is op een steenworp afstand van onze mooie gemeente. Het belooft ook daar een groot feest te worden. Het centrale thema is dit jaar: 'Wij zijn allemaal Kings & Queens'. Dat geldt ook voor iedereen die op Goeree-Overflakkee Koningsdag gaat vieren. Iedereen doet mee, precies zoals iemand is. Op ieder hoofd past een kroon! We vieren, in verbondenheid en saamhorigheid.

Ik wil graag iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd. Alle organisaties, de vele vrijwilligers die al zo lang vol enthousiasme met de voorbereidingen bezig zijn. En natuurlijk de sponsoren die het mogelijk maken. Wat een tijd en energie is er ingestoken! En wat vinden er mooie activiteiten plaats op Goeree-Overflakkee. We hebben er met elkaar enorm veel zin in.

Namens het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee wens ik u allen een prachtige Koningsdag toe! Laten we er met volle teugen van genieten!

Ada Grootenboer-Dubbelman

Burgemeester van Goeree-Overflakkee.