Middelharnis - Aanstaande zaterdag 18 maart 2023 is er van 14:00 tot 15:00 uur een lezing over Lissabon in de bibliotheek te Middelharnis. "De lezing (met PowerPoint) begint met een zeer beknopt overzicht van de bijzondere geschiedenis, de kunst en architectuur van Lissabon, de hoofdstad van Portugal. De stad is gebouwd tegen meerdere heuvels, waardoor er veel mooie uitkijkpunten zijn, de Miradouros..." Lees meer >>

Vervolg

De stad, gelegen aan de monding van de Taag, wordt genoemd in verhalen over de Griekse held Odysseus en de Feniciërs hadden op deze plek een handelspost rond 1200 v. Chr en de Romeinen waren er ten tijde van Julius Caesar. Lissabon was de thuishaven voor de grote ontdekkingsreizigers zoals Vasco da Gama. Vanaf de kade bij de Torre de Belém vertrokken hun zeilschepen de Atlantische oceaan op.

De Moren hebben hun sporen nagelaten tijdens hun eeuwenlange overheersing. Die invloed zien we in de kleine steegjes rond het kasteel São Jorge en in de architectuur en decoratie van de Manuelstijl.

Een grote ramp voltrok zich in 1755, een aardbeving met daarop volgend een enorme vloedgolf die een groot deel van de stad verwoestte. De wederopbouw hierna zien we in een planmatige stadsopbouw met prachtige monumentale 18eeeuwse gebouwen.

Verder in deze lezing de beroemde en voor de wereld herontdekte Fado muziek, oorspronkelijk de volksliederen uit arme wijken, waarin de Portugese ziel weerklinkt.

Deze lezing wordt gegeven naar aanleiding van een Lissabon-reis in mei 2023

Meer informatie

Spreker

Esther Kranendonk, docent kunstgeschiedenis en reisleider

Deze lezing is voor iedereen toegankelijk, wees welkom! Inclusief koffie/thee.

Aanmelden

Graag van tevoren even aanmelden bij de bibliotheek (i.v.m. het aantal stoelen) via tel. 0187 485644 of via de mail.

Entree

Entree €4,00. Graag per pin te voldoen.

Tekst Esther Kranendonk