12 februari 2023, Goeree-Overflakkee - Door de zeer grote belangstelling voor het onderwerp 'De Ramp' is de verwachting dat de lezing van Jan Both over de Watersnoodramp op 14 februari aanstaande in de Remonstrantse Kerk niet gaat passen. "Maar liefst 800 mensen bezochten afgelopen twee zaterdagen de watersnoodpresentaties van het Streekmuseum. Daarom worden er twee extra lezingen (20 en 21 febr.) gegeven op twee extra locaties. In Stellendam en Oude-Tonge..." Lees meer >>

VErvolg

Maar liefst 800 mensen bezochten afgelopen twee zaterdagen de watersnoodpresentaties van het Streekmuseum. Afgeladen zalen in Stellendam, Nieuwe-Tonge, Dirksland en in het Diekhuus van Middelharnis. De getoonde film van de gebroeders Boomsma en de muzikale bijdrage van Het Belangenrijk waren indrukwekkend en ontroerend. Ook was er afgelopen zaterdagz eer veel belangstelling voor de watersnoodwandelingen door Stellendam. Reden voor de besturen van De Motte en het Streekmuseum extra lezingen aan te bieden.

Inhoud lezing

Zeventig jaar geleden kreeg het zuidwestelijk deel van Nederland te maken met een overstroming van ongekende omvang. Goeree-Overflakkee behoorde in 1953 tot een van de zwaarst getroffen delen van rampgebied. Deze natuurramp vormde een keerpunt in de geschiedenis van het eiland. In de volksmond spreekt men dan ook van vóór en na De Ramp.

In deze lezing komen verschillende facetten aan bod. Daarbij zal vanzelfsprekend worden stilgestaan bij de directe gevolgen: de vele slachtoffers en de enorme schade. Maar ook de (internationale) hulpverlening, de wederopbouw en de Deltawerken zullen de nodige aandacht krijgen. De lezing wordt georganiseerd door Historische vereniging De Motte en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en maakt deel uit van diverse activiteiten rondom dit herdenkingsjaar. Zo zijn er nog tal van watersnoodwandelingen die gelopen kunnen worden.

Locaties en tijden

De lezingen worden gehouden op:

Dinsdagavond 14 februari, Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 Sommelsdijk

Maandagavond 20 februari, SWO, Bernhardstraat 27 Oude-Tonge

Dinsdagavond 21 februari, Haegse Huus, Haagsestraat 4a,Stellendam.

De zalen gaan open vanaf 19:30. Aanvang 20:00 uur. Toegang is gratis en vol is vol. Het is niet mogelijk stoelen te reserveren.

Mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Zuid-Holland, voormalige Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.