Goeree-Overflakkee - 'Het Belangenrijk' is een theatergroep die actueel theater maakt met een groot belang voor de samenleving. Het nieuwe project van Belangenrijk is 'Als de dijken breken'. Een performance over de watersnood van 1953. Voor 'het Belangenrijk' en Streekmuseum Goeree-Overflakkee is het belangrijk dat verhalen worden verteld en worden doorverteld. "De opa van de regisseur van 'Het Belangenrijk' heeft zelf nog mensen gered." Lees waar en wanneer in welke dorpen presentaties worden gehouden >>

Het Belangenrijk bestaat uit regisseur Justin van Kampen, Michiel Augustijn, Isabel Diaferia en de Flakkeese Jasmijn Veerman uit Sommelsdijk.

Bommenregen in Rotterdam

“Het Belangenrijk” maakt actuele muzikale vertolkingen met een groot belang voor de samenleving. Vaak historische thema's die in het heden en in de toekomst ook nog een rol spelen.

Bekend zijn ze geworden met hun project 'Bommenregen', een muzikale performance over het bombardement van Rotterdam wat precies 13 minuten duurde, net zolang als het bombardement zelf.

Het nieuwe project van “Het Belangenrijk” is 'Als de dijken breken'. Een performance over de watersnood van 1953. Maar ook zeker actueel door het veranderende klimaat en de relatie tussen mens en water die steeds meer op spanning komt te staan.

Die spanning is ook muzikaal vertaald in hun performance, golvend, deinend en beukend werken we met muziek, tekst en ademhaling.

Verhalen doorvertellen

Voor 'het Belangenrijk' en Streekmuseum Goeree-Overflakkee is het belangrijk dat verhalen worden verteld en worden doorverteld. De opa van de regisseur van “Het Belangenrijk” heeft zelf nog mensen gered. Ten tijde van de ramp heeft hij diverse gezinnen van de daken gehaald. Hij sprak er nooit over. Die stilte wil “Het Belangenrijk” verbreken. De families die verscheurd zijn en het leed dat deze ramp heeft veroorzaakt moet voelbaar blijven voor de nieuwe generaties. Met elkaar kunnen we nieuwe rampen voorkomen.

De waker die waakt met open ogen

Terwijl hij naar voor kijkt

Wordt de slaper verzwolgen

Dorpen vergaan door onheil gekust

De dromer ontwaakt verwoest in de rust Psalmen gezang zullen redding beloven Maar ik strijd en worstel en kom boven

Noodkreten vallen op dovemans oren

De dood wordt in de storm geboren

Je houdt je adem in

En rennen heeft geen zin

Het kolkende water stromend van verdriet

Haalt ons in

Waar en wanneer

Originele filmbeelden van de ramp van de gebroeders Boomsma worden gecombineerd met dit muzikaal optreden.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft vier locaties gehuurd waar deze muzikale performance wordt opgevoerd, gecombineerd met originele filmbeelden van de gebroeders Boomsma.

Op zaterdag 28 januari zijn ’s ochtends de presentaties in “Onder de Wiek” in de Ring van Dirksland om 10:00 en 11:00 uur. ’s Middags zijn ze te zien in “Ons Dorpshuis” aan het Korteweegje van Nieuwe-Tonge om 13:30, 14:30 en 15:30 uur. Zeer goed te combineren met een bezoek aan de tijdelijke expositie aan de Zuiddijk.

Zaterdag 4 februari zijn de presentaties bij te wonen in “‘t Haegse Huus” aan de Haagsestraat van Stellendam om 10:00 en 11:00 uur en ’s middags 4 februari in het “Diekhuus” aan het Beneden Zandpad van Middelharnis om 13:30, 14:30 en 15:30 uur

Toegang gratis

De toegang is kosteloos. Dit geheel wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Zuid-Holland, voormalige erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Uiteraard is het mogelijk om uw waardering voor de presentatie te uiten via een geldelijke bijdrage ter plaatste. Dit ten bate van het in stand houden van het Streekmuseum.