12 oktober 2022, Sommelsdijk - In de Kathedraal Basiliek St. Bavo te Haarlem werd afgelopen dinsdag 4 oktober de eerste ronde van het internationale César Franck Concours gehouden, ter herinnering aan het feit dat Franck 200 jaar geleden geboren werd. Er werden daarom dan ook uitsluitend werken van Franck gespeeld. Aan deze ronde namen 8 kandidaten deel. Waaronder de 22-jarige Flakkeese Rik Melissant. Op zaterdag 8 oktober was de finale... Lees meer >>

Vervolg

De kandidaten kregen als opdracht Priére en Pièce Heroïque te vertolken. Zeven deelnemers gingen door naar de tweede ronde op donderdag 6 oktober. In die ronde werd het, bijna een half uur durend, grote meesterwerk Grande Pièce Symphonique gevraagd.

Finale

Op zaterdag 8 oktober vond de finale tussen de drie overgebleven kandidaten plaats. Zij kregen als opdracht één van de Trois Chorals van César Franck te spelen, naast het voor ieder verplichte werk: Final.

De eerste prijs was voor Rik Melissant, een geldbedrag van 2500 euro + een orgelconcert in de Kathedrale Basiliek in 2023.

De tweede prijs was voor Leendert Verduijn, de derde prijs voor Hina Ikawa (Japan).

De deelnemers kwamen uit Nederland, Duitsland, Polen, Engeland, Amerika en Japan.

De 22 -jarige Rik won al eerder vier eerste prijzen, onder ander het eerste en tweede Internationale Ambitus Orgelconcours in 2017 en 2019.

De organisten, die aan het toernooi wilden deelnemen, dienden voor 1 juli een opname in te sturen van Pièce Heroïque van C. Franck. Aan de hand daarvan mocht werd er een selectief aantal geselecteerd voor de eerste ronde op 4 oktober.

De jury bestond uit: Michel Bouvard (Frankrijk), Étienne Walhain (België) en Petra Veenswijk (Nederland).

Rik is één van de organisten van de Hersteld Hervormde kerk in Middelharnis/Sommelsdijk.

Tekst en foto de heer van Hoorn.