Goeree-Overflakkee - Op zaterdag 10 september 2022 viert Sociëteit Retorica samen met alle inwoners van Goeree-Overflakkee (én ver daarbuiten!) Monumentendag. "U bent allemaal van harte welkom op Hofstede Lust en Last in Sommelsdijk, waar onze burgemeester de dag officieel zal openen!" En tijdens het poterbal is er muzikale omlijsting met artiesten van Flakkeese bodem. Ook staan er diverse kramen met uiteenlopende en interessante onderwerpen op het gebied van erfgoed, cultuur, duurzaamheid en niet te vergeten streekproducten!" Lees meer >>

350 jaar Lust en Last

1672 "Het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos"

2022 “350 jaar agrarische geschiedenis over- en op Hofstede Lust en Last”


Over Lust & Last

Hofstede Lust en Last dateert uit 1672 en ligt aan de Kokseweg te Sommelsdijk. De Kokseweg werd vroeger Scheytwegh genoemd, omdat het de grens aangaf tussen Holland en Zeeland. Sommelsdijk was tot 1806 een Zeeuwse enclave in Holland. Het woonhuis is een rijksmonument. Kenmerkend is dat het huis los staat van de schuur, wat zelden voorkwam.

Agenda

- 11.00 uur: Aanvang opening monumentendag; Vaandeloverdracht van de scheidende Prinsche - aantredende Prinsche Soc. Rethorica. Presentatie video 350 jaar geschiedenis Lust en Last. Doorlopende onderwerpen met betrekking tot duurzaamheid.

- Ongeveer vanaf 12:00 uur is het mogelijk een lunch te gebruiken, die uitsluitend uit streekproducten is samengesteld. Diverse workshops en rondleidingen het historisch erf en huis door de dag heen. Vogelwerkgroep met pluizen van uilenballen. Wildplukken, leer wat eetbaar is in de natuur.

Voor de aankondigingen van de sprekers staan er informatiepanelen.

* Fotopuzzeltocht kinderen (aanmelden op locatie).

* Schatzoeken in groepen van 20 personen (aanmelden via website Streekmuseum).

-14.30 uur: “Akkerbouw en boerenarchitectuur op en rond erf Lust en Last vanaf 1672” Gerbrand Hoek.( korte PowerPoint-presentatie)

- 15.00 uur: Grensconflict Holland-Zeeland (toneel). Muziek op wisselende tijden.

- 17.30 uur: Gesmookte poters met speenvarken.

Inschrijven

Inschrijven kan via de mail: societeitrethorica@gmail.com -kosten €17.50 p.p. en deze kunt u overmaken op rekening nr. NL98RABO0342026305 t.n.v. Sociëteit Retorica.