Middelharnis - Acht docenten van het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee verzorgen samen de afsluiting van ‘Vrijheid: kostbaar en kwetsbaar’. Bezoekers van het concert, aanstaande zaterdag 21 mei 2022 in het Diekhuus te Middelharnis, krijgen een veelkleurig programma voorgeschoteld: een muzikale bezinning op het thema vrijheid.

Vrijheid: kostbaar en kwetsbaar

‘Vrijheid: kostbaar en kwetsbaar’ is een project van Stichting ZIJN en het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee. Het is in de plaats gekomen van ‘Vier je Vrijheid’, de herdenking die 75 jaar na de Bevrijding had moeten plaatsvinden, maar vanwege corona niet kon doorgaan. De nieuwe naam is gekozen omdat de oorlog in Oekraïne eens te meer duidelijk maakt dat vrijheid een kostbaar en kwetsbaar goed is. Het herdenkingsprogramma bevat onder meer concerten, een muziektournee langs verzorgingshuizen, een expositie en films.

8 docenten

Tijdens het afsluitende concert op 21 mei zijn acht docenten te horen:

Anno Appelo (slagwerk) speelt twee sfeerstukken: ‘Fireworks’ van John O’Reilly en ‘Pulse’ van Vincent Cox. ‘Fireworks’ is heftig en spectaculair, ‘Pulse’ teder en vol zachte klankkleuren. Een boeiend contrast.

Elly Bakker (blokfluit) speelt twee blokfluitstukken uit de tweede helft van de vorige eeuw, een periode van vrede alhier: 'Capriccio' van Antonius Streichardt en 'Meditation for Alto Recorder Solo' van Ryohei Hirose. Piet Westhoeve begeleidt het eerste stuk op piano.

Nicole Groenendijk (saxofoon) speelt samen met Piet Westhoeve twee delen uit ‘Drei Romanzen’ van Robert Schumann. De componist schreef het stuk in 1849, het jaar waarin hij vluchtte vanuit Dresden. Samen met harpiste Ghislaine Voorrecht laat Nicole Groenendijk ‘Ave Maria’ van Giulio Caccini horen.

Nouschka Hagens (zang lichte muziek) zingt, begeleid door pianist Paul Stark, drie nummers van bekende zangeressen. Het gaat om ‘Freedom’ van Beyoncé, waarin de geschiedenis van slavernij en het hedendaags racisme naar voren komt, ‘Rehab’ van Amy Winehouse, die vastzat in de gevangenis van verslaving, en ‘Hometown Glory’ van Adele, dat over vluchtelingen gaat.

Erik Roozendom (hoorn) concerteert samen met Michiel Ballhaus, musical supervisor bij ‘Soldaat van Oranje’. Ze spelen thema’s uit deze voorstelling, die inmiddels meer dan 3000 keer is opgevoerd. ‘Soldaat van Oranje’ gaat over een uitermate actueel thema: de keuze tussen goed en kwaad en tussen actie ondernemen of lijdzaam toezien hoe je land naar de knoppen gaat. Daarnaast is ‘Duo for horn and piano’ van Adolfe von Henselt te horen.

Paul Stark (piano lichte muziek) speelt een eerbetoon aan alle oorlogsslachtoffers: ‘Marche Funèbre’ van Chopin. De componist ontvluchtte Polen toen de Russen dat land binnenvielen… Daarnaast improviseert Stark op vijf tonen die het publiek mag kiezen. De improvisatie, de meest vrije vorm van musiceren, is bedoeld als uitbeelding van democratie en vrijheid.

Ghislaine Voorrecht (harp) speelt ‘Étude mélodique’ van Alphonse Hasselmans en ‘Resurrection and Reprise’ van Harvi Griffin.

Piet Westhoeve (piano klassieke muziek) brengt delen van de 24 Preludes en Fuga’s (opus 87) van Dimitri Shostakovich ten gehore. De componist moest tijdens het Stalin-regime een voortdurende strijd leveren om te overleven en zijn artistieke integriteit te behouden. Zijn vrijheid was zeer beperkt. Shostakovich’ angst en wanhoop zijn te horen in veel van zijn muziek, die bizarre contrasten en stekelige dissonanten bevat.

Reserveren noodzakelijk

Het concert in het Diekhuus te Middelharnis begint om 20.00 uur. De presentatie is in handen van Jan de Visser, bestuurslid van het Muziekgebouw. De toegangsprijs (inclusief consumptie) is 17, 50 euro. Bezoekers tot 18 jaar betalen 10 euro. Reserveren via hetdiekhuus.nl is noodzakelijk.