Sommelsdijk- Dinsdagavond 17 mei 2022 organiseert het Streekmuseum Goeree-Overflakkee een boekpresentatie ‘Grote avonturen beginnen klein’ van auteur Ton Oomes over een Flakkees koeienwachtertje uit de Gouden Eeuw. "Het eerste exemplaar van het boek 'Grote avonturen beginnen klein', wordt deze avond uitgereikt en is vervolgens te koop ten bate van het Streekmuseum." Lees meer >>

Vervolg

Na het schrijven van columns, een kinderboek en enkele romans neemt Ton Oomes de lezer mee met een historische boerenroman: Grote avonturen beginnen klein. Hij beschrijft beeldend en liefdevol hoe het leven in de tijd van 1670-1725 er voor een koeienwachtertje moet hebben uitgezien. Hij gunt de lezer een blik in een onbekende eilandencultuur, die altijd in de schaduw heeft gestaan van de veel bekendere Hollandse en stedelijke cultuur uit de geschiedenisboeken.

Ontmoeting met Meindert Hobbema

Grote avonturen beginnen klein beschrijft het leven van Brammetje Dingeman die er dagelijks op uit trekt met een tiental koeien. Zijn bezigheden tijdens het waken over de koeien is het tekenen en schilderen van de natuur.

De boeren in de dorpen op Flakkee worden bedreigd met brandbrieven. Brammetje ontmoet Teun Sippel, een landloper. Maar is deze Teun te vertrouwen? Heeft hij iets te maken met de branden? Hij ontmoet kunstschilder Meindert Hobbema. En wat hebben de Schout en Schepenen van Sommelsdijk met zijn verblijf in Amsterdam te maken? Het is een verhaal van een onverwoestbare jongen die ondanks geweld en verlies hoop houdt om zelf een krachtige man te worden.

Het eerste exemplaar van het boek “Grote avonturen beginnen klein” wordt deze avond uitgereikt en is vervolgens te koop voor €20,95 ten bate van het Streekmuseum.

Lezing schilderkunst

Eveneens is er die avond een minilezing van de zoon van de auteur Tony Oomes met de titel ‘Gouden Streken’. Over stijlen en stromingen en hoe zich deze ontwikkelde in de schilderkunst van de Gouden Eeuw. Het geheel zal worden afgewisseld met muziek van Wim van Ham.

De toegang deze avond is gratis. Tijd: dinsdagavond 17 mei, aanvang 20:00 uur. Zaal open vanaf 19:30 uur. Locatie: Voorstraat 35 Sommelsdijk.