Middelharnis - Op zaterdag 23 april 2022 wordt er een lezing gehouden over Boedapest, in de bibliotheek van Middelharnis, van 14:00 tot 15:00 uur. Esther Kranendonk, docent kunstgeschiedenis en reisleider neemt u mee naar Boedapest. "Wat een bruisende stad!" Lees meer >>

Vervolg

De lezing met PowerPoint begint met een zeer beknopt overzicht van de geschiedenis van Boedapest dat aan de Donau in Hongarije ligt. De verschillende invloeden die de stad heeft ondergaan al van voor de Romeinse tijd hebben hun sporen nagelaten. De steden Boeda en Pest zijn in de 19e eeuw samengevoegd. Boeda is de oude stad op de heuvel met o.a. het paleis waar Keizerin Elisabeth (Sisi) heeft gewoond. Aan de overkant de benedenstad Pest. Het 18e en 19e -eeuwse uiterlijk van Pest geeft de macht van de Habsburgers weer. Naast de prachtige en rijkversierde gebouwen vinden we bijvoorbeeld in de Joodse wijk een vrije en alternatieve cultuur die doet denken aan de hippie-tijd. Daar zijn ook de unieke ruïne-bars te vinden. Er zijn prachtige voorbeelden van de szecesszió-stijl, de Hongaarse art-nouveau. De stad ademt gastvrijheid uit met de vele restaurantjes en cafés, theaters en muziekcentra. In januari 2022 is het sensationele nieuwe muziekhuis geopend in het park Városliget.

Spreker: Esther Kranendonk, docent kunstgeschiedenis en reisleider

Deze lezing is een voorlichtings- en kennismakingsbijeenkomst voor een groepsreis naar Boedapest van 17 t/m 21 mei 2022, maar is voor iedereen toegankelijk, wees welkom! Inclusief koffie/thee.

Graag van tevoren even aanmelden bij de bibliotheek, tel. 0187 485644.

Entree €2,50, per pin te voldoen.