15 november 2021, Sommelsdijk - "Een Flakkeese avond vol lekkernijen" De Flakkeese avond werd door spreekstalmeester Bertrand van den Boogaard ingeleid. Schrijver Joost de Drenthe presenteert niet alleen zijn boek, ook een Flakkees alfabet "en hij zingt als troubadour op zijn Flakkees enkele liederen". De winnaars van het WK kruukplaetjes bakken werden afgelopen donderdagavond 11 november, tijdens de Flakkeese Avond Vrom Kieke in het Prieel van de Staver te Sommelsdijk, bekend gemaakt en de aanwezigen mochten genieten van meerdere lekkernijen. Lees hieronder het hele verslag door Maria Evers.

Een volle bak, kan je gerust stellen, in het Prieel van de Staver. De mensen hebben er zin in. Nog net voor de komende lockdown. De avond begint met het zingen van het Flakkees volkslied. Daarna wordt Joost Drenthe ‘Middeldieker’, geïntroduceerd. Denthe spreekt ABF Algemeen Beschaafd Flakkees. Hij schrijft en zingt en daarnaast is hij docent, trainer, coach. In zijn nieuwste boek kijkt hij terug middels herinneringen, ‘uutdruksels’, anekdotes en verhalen naar Flakkee toen het nog een eiland was. Cora de Boed, voormalig redacteur van Ons Eiland, deed de redactie van het boek en schreef mee, waaronder een verhaal dat zij voorleest.

Wethouder Bruggeman die het boekje krijgt uitgereikt, ondergaat een examen naar de betekenis van twaalf woorden of begrippen in het Flakkees. Dat valt nog niet mee en de zaal wordt ingezet voor de oplossingen. Ook over oude voorwerpen uit het Streekmuseum en hun functie, wordt de zaal erbij betrokken. Twee dames van Eeuwkant tonen hun dracht en vertellen wat achtergrondinformatie erbij. Adrie Stolk, die optreedt met de Kleine Victoria vertelt over Gerard Razenberg, accordeonist en maker van arrangementen voor draaiorgels. De oudste bezoeker en de jongste bezoeker van deze avond worden op het toneel geroepen en krijgen het boekje uitgereikt. De oudste, van 95 jaar, is toevallig de moeder van Drenthe en de jongste van 13 jaar: “Ik moest mee van mijn moeder”, hetgeen een schaterend gelach uit de zaal oplevert.

Wereldkampioenschap

Het geduld naar de winnaars van de bakwedstrijd wordt op de proef gesteld, vanwege het enorme ‘proefwerk’ dat de jury moet verrichten. Hoofd van de jury is Peter Bienefelt, wereldkampioen broodbakken, geassisteerd door mevrouw Greet de Kooning-Hommes en Jeannette Kastelein . Er worden al grappen gemaakt als dat ze misselijk zijn geworden van al die zoetigheid. Er zijn 51 inzendingen. De beste drie van elke categorie worden bekend gemaakt. Er is gejureerd op smaak (3x), uiterlijk (2x) en presentatie (1x).Bij de originele kruukplaetjes wint Wilco van der Welle, voor Anneke Koert en Sabina de Boet. Jeanine Nederveen wint met haar vrije creatie van het kruukplaatje, voor Joanna Huige en Rien van Nimwegen. De prijs voor de lekkerste creatie als spin-off van het kruukplaetje wint Christa Visser, voor Ineke Goedhart en Dennis Orgers.

Tekst en foto’s: Maria Evers