Goeree-Overflakkee - "1971, het jaar van de Haringvlietdam, de laatste veerpont en 't Kofjekokertje". Op de cover van de nieuwste 'Ouwe Waerelt' staat een foto van minister Bakker en de tachtigers Boogerman en Groen. Samen onthullen ze 't Kofjekokertje, het beeld aan de haven van Middelharnis. De onthulling vond plaats in 1971, vijftig jaar geleden. "De Ouwe Waerelt, het tijdschrift van historische vereniging De Motte, zoomt in op het jaar 1971 en meer...." Lees hieronder verder.

Zeuntje

De Ouwe Waerelt, het tijdschrift van historische vereniging De Motte, schrijft over de totstandkoming van het beeldje, dat aanvankelijk ‘zeuntje’ werd genoemd.

Haringvlietsluizen

Het is eveneens vijftig jaar geleden dat koningin Juliana de weg over de Haringvlietsluizen opende, en ook daar besteedt het tijdschrift aandacht aan. De nieuwe oeververbinding maakte een eind aan de veerdienst tussen Hellevoetsluis en Middelharnis-Havenhoofd. Op 14 augustus maakte de veerboot Haringvliet de laatste oversteek.

Nescio

Naast de rijk geïllustreerde artikelen over deze onderwerpen, bevat De Ouwe Waerelt een interessant verhaal over de schrijver Nescio, die in de zomer van 1948 een volle maand met zijn familie in Ouddorp doorbracht en daarover van alles opschreef.

Archeologie

Uiteraard is er ruimte voor archeologie in het tijdschrift – De Motte is nu eenmaal van oorsprong een vereniging van amateurarcheologen. Er is meer te lezen over vondsten onder het voormalige woonhuis van Paulina van Weel in Dirksland, maar ook over een opgegraven bromfiets in Ouddorp…

Andere onderwerpen die de lezer tegenkomt in De Ouwe Waerelt zijn de geboorte van de zakatlas, de zoektocht naar de Oude Wereld en – in het kader van ‘Aan het werk’, het thema van de Maand van de Geschiedenis – arbeid op Goeree-Overflakkee in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Gratis in de bus

De Ouwe Waerelt is een uitgave van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte. Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Losse nummers zijn verkrijgbaar bij boekhandel Dekker Van Esbroek te Middelharnis.

Lid worden

Lid worden van historische vereniging De Motte kan via de ledenadministratie van de vereniging of D. van Bloois, tel. 06 1188 0882.