Landelijk, 10 januari 2021 - Het afgelopen jaar zijn er aan boord van garnalenkotter WR 9 van schipper Jan-Jurie van Eekelen meerdere onderzoeken uitgevoerd naar een vernieuwende verwerkingslijn. De onderzoeken vallen onder het project ‘De Juiste Sortering’ dat loopt van 2019 tot 2022. In dit onderzoeksproject werken De Boer RVS, het Belgische Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) en Van Eekelen samen aan de ontwikkeling van een vernieuwende sortering van de vangst aan boord op basis van cameradetectie. De Nederlandse Vissersbond is penvoerder van het project. Bekijk de video voor een (beeldende) uitleg over de innovatieve verwerkingslijn hieronder.

De Juiste Sortering

In de verwerkingslijn die momenteel wordt onderzocht sorteert de detectiebaan op basis van camerabeelden en automatische beeldherkenning de vangst in marktwaardige garnalen, te kleine garnalen en overige bijvangst. De verwerkingslijn zet de ondermaatse garnalen en bijvangst zo snel mogelijk terug in zee en de marktwaardige garnalen worden verder onderverdeeld in marktklassen.

Verwachtingen nieuwe verwerkingslijn

De verwachtingen van de innovatieve verwerkingslijn zijn onder andere een zeer nauwkeurige sortering van marktwaardige garnalen en overige vangst, een hogere overleving van de bijvangst en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Onderzoeken die worden uitgevoerd door het ILVO moeten dat ook daadwerkelijk uitwijzen.

Onderzoeken

Gedurende het jaar 2019 draait de WR 9 onder leiding van ILVO proeven met de innovatieve verwerkingslijn. Hiervoor heeft de WR 9 zowel de innovatieve als de traditionele verwerkingslijn aan boord staan. Onlangs vond er weer een onderzoeksweek plaats, waarbij de vangst aan stuurboord werd verwerkt via het innovatieve systeem en de vangst aan bakboord via de traditionele spoelsorteermachine. De garnalen uit beide verwerkingsstromen werden apart opgeslagen en aan het einde van de reis ter vergelijking apart gezeefd op de afslagzeef in Harlingen.

Garnalenketen betrokken

De activiteiten en resultaten van het onderzoeksproject ‘De Juiste Sortering’ worden periodiek besproken in de Branche Organisatie (BO) Garnalen waarin de aanvoersector, de handel en de afslagen vertegenwoordigd zijn.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Brita van den Dries-Trapman via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Bekijk de video voor een (beeldende) uitleg over de innovatieve verwerkingslijn: