Sommelsdijk- Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee komt in coronatijd met een ouderwets gezellig familiespel. Dit spel is gebaseerd op het oudhollandse “Keezenspel” wat weer erg veel lijkt op het welbekende “Mens-erger-je-niet”. Het Flakkeezenspel kan met 2 tot 6 spelers gespeeld worden en “de Omloop” is het uitgangspunt. Lees hieronder verder.

Vervolg

De spelers staan te wachten op het “Gors”, het buitendijks gebied. Bij de juiste kaart mag de speler zijn loaper (dialect voor pion) op “de Kaai” plaatsen en kan “de Omloop” starten. De loaper voert langs een aantal dorpskernen en bij het einde parkeert de speler zijn of haar loaper in de eigen Voorstraat. Winnaar is degene die het eerst zijn vier loapers in de Voorstraat heeft staan.

Wat maakt dit spel bijzonder?

Het spel kent drie varianten. Er is een Flakkeezenversie waarin de boer, refererend aan het agrarische karakter van het eiland, een belangrijke rol speelt. Bij de Goereese variant speelt de vrouw een belangrijke rol. Hierbij wordt gerefereerd aan de vrouwen van Goeree die in 1490 met succes de stad verdedigde met emmers pek. De Goeree-Overflakkeezen variant geeft beiden een hoofdrol.

Alle drie de varianten zitten in dit leuke spel dat wordt uitgegeven door het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

“Het is een mooie manier om naast onze museumcollectie ook met een spel eilandverhalen te vertellen en door te vertellen”, aldus een bestuurslid van het Streekmuseum in Sommelsdijk.

Op de vraag wat dit spel anders maakt dan het Hollandse Keezenspel, antwoordt het bestuurslid dat er op dit bord extra velden staan. “Bij de Kaai staat op de versie van het Streekmuseum een leugenbankje waar veelal (sterke) verhalen worden verteld. Een speler mag nooit met zijn loaper op het leugenbankje achter zijn eigen Kaai staan. Het is immers weinig zinvol wanneer iemand zit te staren naar zijn eigen Kaai. Daarvoor heeft een speler het veel te druk in zijn eigen haven”.

Lokaal product

Het Flakkeezenspel is een gezamenlijk product van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en lokale ondernemers. Deze hebben tegen een vergoeding van materiaalkosten hun medewerking verleend.

Patrick en zijn neef Willem van Zebra Prints uit Middelharnis hebben het houten spelbord vormgegeven en voorzien van prints. Het hout is afkomstig van Van Damme Hout uit Stellendam. De stof voor het zakje waarin de spelbenodigdheden worden opgeborgen is afkomstig van de Lapjesschuur uit Dirksland. Leni ter Haar heeft vervolgens meer dan 100 zakjes in elkaar gezet. De spelregels zijn uitgeschreven door Hugo de Kraaij en mooi vormgegeven in een boekje door Koppelaar MixMedia uit Sommelsdijk. De algehele regie ligt in handen van Bertrand van den Boogert van het Streekmuseum.

Ingekleurd door cliënten van Zuidwester

Het houten speelbord van het Flakkeezenspel is vervolgens met de hand door verschillende cliënten van Zuidwester met veel plezier ingekleurd. “Met zeer veel enthousiasme zijn de cliënten van de dagbesteding te werk gegaan” vertelt Marjo Vroegindeweij-Taale. “Ze zouden het wekelijks chips momentje bijna overslaan”. Ook de burgemeester is enthousiast over deze leuke samenwerking. Zij kreeg woensdag 11 november op het terrein van Hernesseroord het spel overhandigd uit de handen van cliënten John en Conny.

Prijs

Het spel is een schitterend cadeau voor de feestdagen. Het is te koop via de webshop en in de museumwinkel van het Streekmuseum. Het spel kost € 34,50. De museumwinkel in de Kerkstraat van Sommelsdijk is wekelijks geopend op woensdagen en zaterdagmiddagen of op afspraak via telefoonnummer 06-5215 3169.

Tekst Streekmuseum G-O