Regio - Door de maatregelen tegen het corona-virus kon de jaarlijkse veteranenmiddag van afgelopen 12 juni op Goeree-Overflakkee niet doorgaan. Gemeente: "Het is gebruikelijk dat alle veteranen van het eiland worden uitgenodigd om elkaar in juni te ontmoeten in het gemeentehuis in Middelharnis." De (landelijke) Nederlandse Veteranendag vindt dit jaar in aangepaste vorm plaats op zaterdag 27 juni 2020. Veteranendag is dit jaar op verschillende manieren live te volgen. Nederland telt ruim 115.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – waarvan 15.709 woonachtig in Zuid-Holland, die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Ook tijdens de huidige coronacrisis. "Veteraan Esther Cappon uit Ridderkerk vergeet haar eerste uitzending naar Sarajevo nooit meer.." Zij is as zaterdag te zien op televisie. Lees hieronder meer.

Als eerbetoon aan onze veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag.

Veteraan Esther Cappon uit Ridderkerk vergeet haar eerste uitzending naar Sarajevo nooit meer

Esther komt bij de Landmacht terecht doordat ze haar administratieve achtergrond het liefst wil combineren met iets avontuurlijks. Ze wordt twee keer uitgezonden naar Bosnië (1996/97 en 2000). Door haar functie als kassier komt ze regelmatig buiten de poort van de basis. ‘Ik zal het bezoek aan Sarajevo nooit vergeten. ‘Het was een stralende dag en we reden door woonwijken waar geen enkel gebouw meer overeind stond. De straten waren oorverdovend stil. Ik kreeg er kippenvel van. Uit het niets zag ik ineens een klein jongetje van een jaar of 7 lopen met iets dat leek op de overblijfselen van een AT4 (een draagbaar antitankwapen). Waarschijnlijk had hij niets anders om mee te spelen.’ Esther is nu fotografe. In haar eigen studio maakt ze fotografische stillevens. In 2017 heeft ze bij Rotterdam Photo een zestal foto’s tentoongesteld. De inspiratie voor het project komt grotendeels uit de brieven die ze tijdens haar missies naar huis had gestuurd. ‘Ik ben onderzoek gaan doen in mijn eigen archief. Door het teruglezen van de brieven die ik destijds naar mijn ouders schreef en door alle foto’s en video’s terug te kijken kwam ik tot het besef dat er nog onverwerkte emoties waren. Wat ik mis aan mijn tijd bij Defensie is vooral toch het teamwork en het kameraadschap. De jongens met wie ik een huisje deelde werden echt een soort broers voor me.’
Bij veteraan Benjamin Pil uit Schiedam zit het veteraan zijn in de familieBenjamin pil ging op missie naar Bosnië. Die tijd staat op zijn netvlies gebrand. Recentelijk kwam hij erachter dat zijn beide opa’s ook veteraan waren, blijkbaar zit het in de familie. Sinds enkele jaren doet veteraan Ben Pil onderzoek naar zijn opa’s. In sommige gevallen hebben ze dezelfde dingen gezien of meegemaakt. ‘Ik ben zelf in Bosnië op missie geweest. Daar heb ik dingen gezien die de mens zichzelf kan aandoen. Hele steden die kapot waren, weggevaagd. Doden die op straat liggen. Het heftigst waren de kinderen die hun ledematen kwijt waren. Toch kijk ik met trots terug op m’n missie. Ik heb het toch meegemaakt en overleefd.’ Over de missies van zijn opa’s weet hij nog niet alles. ‘Als een detective ben ik bezig met het vinden van foto’s en verhalen. Soms ben ik de hele nacht op het internet fora aan het afspeuren naar een nieuwe hint. Het verhaal van mijn opa’s raakt mij, omdat ik ook veteraan ben. Ik heb dezelfde ellende gezien. Ik ben ook trots op mijn opa’s dat ze voor onze vrijheid hebben gevochten. Mijn onderzoek is een manier om hen te eren.’

Veteranendag

Dit jaar wordt de dag in aangepaste vorm georganiseerd, met alleen een programma in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Dit programma wordt tijdens Veteranendag live uitgezonden door de NOS op NPO1 vanaf 12.45. ‘s Avonds om 19.15 uur valt op NPO2 een samenvatting te bekijken. Het programma is daarnaast ook te volgen via de website en social media kanalen.
De gasten in de Ridderzaal zijn vier veteranen, minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld, commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht, Frank van Sprang. Daarnaast zijn de winnaar van de Kidschallenge 2020 en de voorzitter van de jubilerende Vereniging van Drager Militaire Dapperheidsonderscheidingen aanwezig.

Programma Ridderzaal

Het programma wordt om 13.00 uur geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Later spreekt de minister van Defensie de veteranen toe. In het programma staan de verhalen van vier veteranen centraal, zoals die van Maaike Hoogewoning, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis, Dennis Kroon, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte, Rick Torenstra, ingezet in Afghanistan en lid van het Nederlandse Invictus Team en Hendrik Fockens, vijf jaar lang ingezet in NL-Indië.
Verder is majoor Frans Erkelens aanwezig, Srebrenica-veteraan en voorzitter van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen. Hij is aanwezig omdat zijn vereniging jubileert, ze bestaat 50 jaar.
Namens de Krijgsmacht zijn Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Frank van Sprang aanwezig. Tevens zal Alex, de winnaar van de Kidschallenge, als speciale gast aanwezig zijn. Hij maakte een winnende vrijheidsvlog. De minister-president sluit het programma inhoudelijk af met een eigen boodschap.
Tussen de onderdelen in, treden verschillende solisten op, onder begeleiding van een ensemble van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’’ en een combo van het orkest van de Luchtmacht. Dit aangevuld - in beeld - met eerder opgenomen muzikale bijdragen. Zoals onder andere van de Koorschool St. Bavo uit Haarlem.
Het programma wordt muzikaal afgesloten door Di-Rect met het bekende nummer ‘Soldier On’

Symbolisch defilé

Vooruitlopende op zaterdag 27 juni liepen vier veteranen een mini-defilé dat in de tv-uitzending op Veteranendag wordt getoond. Zij ontvingen een muzikale aubade op het Malieveld en liepen toen naar de Kneuterdijk, het defileerpuntpunt, waar normaliter de Koning het defilé afneemt. Een van de veteranen die meeliep is Cambodja-veteraan Marc van Swaal: “Vroeger ging ik nooit naar Veteranendag, maar sinds enkele jaren ben ik helemaal om. Meelopen in het defilé geeft mij een ontzettend goed gevoel. Dat ik dit jaar mag meelopen is ontzettend bijzonder en zal ik waarschijnlijk nooit meer vergeten.”

Kidschallenge Veteranendag 2020

Alex, winnaar van de Kidschallenge Veteranendag 2020, is eregast op Veteranendag. Door heel Nederland deden scholieren mee, met de opdracht een vlog te maken waarin zij vertellen wat vrijheid voor hen betekent. Alex en zijn klasgenoten Sara, Kyona en Stan praten in de vlog over vrijheid en veteranen en wonnen daarmee een Dakotavlucht voor hun hele klas.

Veteranendag op televisie en online

Veteranendag is dit jaar op verschillende manieren live te volgen. Vanaf 13.00 is de gehele ceremonie live te volgen via veteranendag.nl. Om 11.00 en om 14.45 wordt op de kanalen van Veteranendag een online talkshow met veteranen uitgezonden. Kijk om 12.45 naar de speciale NOS-uitzending op NPO1. Luister tussen 16-18.00 uur via NPO Radio1 naar de speciale Omroep WNL-radio-uitzending. Alles gemist? Kijk dan ’s-Avonds om 19.15 uur naar de samenvatting van de NOS op NPO2.

Hoofdpartner

Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) is hoofdpartner van het Nationaal Comité Veteranendag en ondersteunt financieel. Daarmee wordt campagne gevoerd voor het dragen van de witte anjer en worden educatieve projecten vernieuwd. Vanuit deze samenwerking besteedt de Nederlandse Veteranendag aandacht aan het thema ’75 jaar Vrijheid’ en de ‘Invictus Games’. Verder wordt het vfonds ondersteund in hun streven naar meer waardering voor andere uitgezonden geüniformeerden in overheidsdienst. Zoals politie en brandweer.