4 juni 2020, Sommelsdijk - Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft vorige jaren diverse dorpsvlaggen uitgegeven. "Deze week is daaraan de vlag van Herkingen toegevoegd. Een zeer fraaie vlag met drie krabben en een oester. Elk dorp op Goeree-Overflakkee heeft nu een dorpsvlag met uitzondering van Achthuizen...." Lees hieronder waarom.

Wapen Herkingen
In 1695 wordt al melding gemaakt van het wapen van Herkingen met drie krabben en een oester, maar dan nog in een andere kleursamenstelling.
De vlag van Herkingen is naar het door de Hoge Raad van Adel vastgestelde wapen uit 1817. Herkingen was toen nog een zelfstandige gemeente.
Tot de samenvoeging in 1966 met Dirksland en Melissant werd dit wapen gebruikt. In het wapen van de gemeente Dirkland symboliseerde de krab het dorp Herkingen.
De nieuw uitgebrachte vlag van Herkingen is tot stand gekomen in overleg met de Dorpsraad.

Achthuizen heeft geen vlag
Alle dorpsvlaggen zijn inmiddels te koop in de winkel van het Streekmuseum, met uitzondering van Ooltgensplaat (te koop via de Dorpsraad) en Achthuizen.
“Als Streekmuseum maken we altijd de dorpsvlag op basis van het officieel door de Hoge Raad van Adel vastgestelde gemeentewapen. Achthuizen is geen zelfstandige gemeente geweest en hoorde bij Ooltgensplaat. De dorpsraad en de school zullen wederom worden benaderd om te kijken of we met elkaar een vlag kunnen ontwikkelen. Eventueel het uitschrijven van een prijsvraag”.

Vlagprotocol niet van toepassing
Alle dorpsvlaggen zijn te koop vanaf 25 euro en verkrijgbaar in de museumwinkel van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Kerkstraat in Sommelsdijk. Dagelijks geopend van dinsdag t/m zaterdag 14:00-17:00 uur.
Met de aankoop van een dorpsvlag steunt u het museum en helpt u het Streekmuseum eilandverhalen te vertellen en door te vertellen. Het vlagprotocol is niet van toepassing. Daarom mag de vlag het gehele jaar buiten hangen.