Ouddorp - De Reizende Dichters hebben gedichten geschreven over VRIJHEID. Deze gedichten zouden in drie talen op de bunkers bij De Punt in Ouddorp komen. Door alle coronamaatregelen is een moment van opening en samenkomen helaas niet mogelijk. De Reizende Dichters: "De gedichten liggen klaar, maar worden dus nog niet opgeplakt. Vandaar een digitale poëzie-route in 4 delen met foto’s van de bunkers waar de gedichten in ‘geplakt’ zijn. U ziet er elke keer een paar. Ook met elke keer wat extra informatie. De gedichten zijn allemaal 3-talig, door Greta Lugtmeier, Catherine van Vliet en Magda Haan."

Van bunkercomplex tot wandelroute…

De Atlantikwall was een meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie, die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de kust van Europa aanlegden ter voorkoming van een geallieerde invasie uit zee. De verdedigingslinie liep vanaf Noorwegen door tot aan de grens met Spanje. Deze Atlantikwall bestond niet uit een aaneengesloten muur van verdedigingswerken zoals de naam suggereert, maar meer uit een aaneenschakeling van kustbatterijen, versperringen en ondersteuningsbunkers.

Ook al was Goeree-Overflakkee strategisch van ondergeschikt belang (er waren geen belangrijke industrieën, havens of spoorwegen), de kop van het eiland had wel degelijk een rol in de Duitse verdedigingslinie gezien haar ligging aan de kust. Van de oostzijde (Stel¬lendam) tot aan de westzijde (de Punt) was Goeree dan ook langs de kuststrook uitgebouwd met in func¬tie en grootte uiteenlopende vestingwerken en stellingen. Op de Punt werd een zwaar infanterie steunpunt gebouwd. Deze locatie was strategisch van zeer groot belang, want vanaf daar bestreken de kanonnen de ingang van de Grevelingen tussen Goeree en Schouwen.

Na de oorlog werd tijdens een storm in 1948 een groot deel van de bunkers op het complex bedolven onder het zand en leek het in de vergetelheid te geraken. De vijf grootste bunkers bleven nog wel zichtbaar, maar werden al snel daarna overwoekerd door het duinstruweel. In 2011 werd de stichting WO2GO gevraagd om mee te werken aan een project om de bunkers weer zichtbaar, maar vooral ook weer ‘beleefbaar’ te maken. In samenwerking met Groenservice Zuid-Holland en Staatsbosbeheer hebben een grote groep vrijwilligers ruim een jaar lang zich in het zweet gewerkt om de betonnen kolossen weer in het zicht te krijgen. Met behulp van een schep en emmers zijn de bunkers beetje bij beetje leeg gehaald en werden met behulp van een prikstok de ondergestoven vestingwerken weer terug gevonden. Op het complex zijn paden aangelegd en is de gehele route voorzien van informatiepanelen en bewegwijzering en daarmee geheel zelfvoorzienend. De Bunkerroute is het hele jaar door te bezoeken. Ieder jaar wordt er met open monumentendag een speciale dag georganiseerd en zijn er dan de gehele dag rondleidingen en andere activiteiten. Ook wordt eenmaal per jaar een speciale dag georganiseerd voor de mindervalide bezoekers. Met terreinwagens worden deze bezoekers dan naar de bunkers gebracht.

Hieronder volgt de inleiding van de Extra Editie van o-o-go, geschreven door Kees van Rixoort.

Poëzie op beton

De Reizende Dichters hadden al eens gedichten gemaakt bij objecten in het Watersnoodmuseum en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Daar komt nu een derde erfgoedlocatie bij: de Bunkerroute op De Punt. Op de bunkers verschijnen dertien gedichten in drie talen.

Dit nieuwe project van De Reizende Dichters is een onderdeel van de viering van 75 jaar bevrijding. Evenals het door de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta opgezette onderdeel in Het Diekhuus. Daar komen foto’s, schilderijen en gedichten om stil te staan bij het eind van de oorlog in 1945. Behalve van De Reizende Dichters is er werk te zien van De Rarekiek en de schildersgroep van Het Diekhuus.
Delen van de gedichten zijn uitgegeven op kaartjes in een fraai kunststof doosje, dat ook als fotolijstje is te gebruiken. Deze productie heet In Vrijheid Bloeyende en is voor de vriendelijke prijs van 7,50 euro te koop.

De expositie in Het Diekhuus voorbereidend, kwam het idee op om ook de bunkers bij Ouddorp te voorzien van gedichten. Staatsbosbeheer, eigenaar van het gebied, en Stichting WO2GO, die de Bunkerroute beheert, waren direct enthousiast.
Het resultaat is straks: dertien gedichten, van alle Reizende Dichters (inclusief de eind vorig jaar overleden Fred Hoogervorst) op beton. Net als de informatiebordjes van WO2GO in drie talen: Nederlands, Engels en Duits. In deze extra editie van o-o-go staan de Bunkerroute-gedichten ook. En ook hier in drie talen. Waar ze over gaan? Natuurlijk over vrijheid. Een begrip waar dichters wel raad mee weten. Ieder op zijn of haar eigen wijze…

Voor meer informatie zie WO2GO.nl.

Bekijk ook de Facebookpagina van de Reizende Dichters.