4 mei 2020, Goeree-Overflakkee - Jaar en dag publiceerde Koole Media Service columns van "Kees Mourik uut Menheerse". Eerst op een vaste teletekstpagina achter de KabelTV (nu RTV Slogo) en later bij de columns op de informatiewebsite van Goeree-Overflakkee iGO.nl. Helaas is deze markante persoonlijkheid inmiddels overleden, maar deze man heeft ons veel nagelaten. Velen kenden hem als "dat mannetje dat altijd op z'n trekker reed". Kees was vol van plaatselijke, maar ook Brusselse politiek en wist te boeien met "verhealen uut ut verleejen". Het is bijna 4 mei en 'We gedenken...'. Bij dit thema past het verhaal dat eens werd opgenomen met Kees Mourik over de oorlog op Flakkee. Bekijk de opname uit 2012 hieronder.

Kees op film

De filmcrew van KabelTV (nu RTV SLOGO) maakte soms heel bijzondere en ook indrukwekkende opnames. Zo nam KabelTV Kees Mourik eens mee in een legerjeep, om hem te laten vertellen over 'de oorlog op Flakkee'.

"Om Kees op zijn gemak te stellen zijn we destijds gaan rijden met hem. Hij zat altijd bomvol verhalen, maar zodra er een camera verscheen probeerde Kees netjes Hollands te praten. Dat was "geen gehoor" en het paste niet bij hem. Dus met een cameraman én -vrouw achterin de, voor Kees speciaal geprepareerde, "oorlogsauto" zijn we gaan rijden en al snel was Kees op z'n gemak en vertelde, in dialect, over de indrukwekkende gebeurtenissen uit de oorlog. Terwijl hij vertelt rijden we naar de plaatsen waar het over gaat in zijn verhaal."

Bekijk hieronder de op 27 januari 2012 geplaatste video: 'Kees Mourik vertelt over de oorlog op Flakkee'.

4 mei 2020

In ons land zijn het hele jaar herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen; ook in onze gemeente Goeree-Overflakkee. Er vinden op ons eiland dan diverse herdenkingen plaats.

Goeree-Overflakkee: Dodenherdenking op 4 mei 2020: Gemeente Goeree-Overflakkee legt op 4 mei kransen, het vlaggenprotocol wordt gevolgd zoals gebruikelijk en er wordt als alternatief voor de toespraken van het gemeentebestuur, een toespraak van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman opgenomen, die online te zien zal zijn.

Landelijk: De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat dit jaar, in verband met alle maatregelen rondom de uitbraak va het coronavirus in Nederland, in aangepaste vorm door, zonder publiek.