18 maart 2020, Middelharnis - Afgelopen dinsdagavond 10 maart 2020 een volle filmzaal in het Diekhuus in Middelharnis. "Het publiek voor 90% vrouw. Aanleiding? De Soroptimistclub Goeree-Overflakkee organiseerde haar jaarlijkse filmavond. Vertoond werd de film De Dirigent. Een film over Antonia Brico, een krachtvrouw in de jaren ‘20, die vecht om haar droom, dirigent worden, waar te maken in een periode waar vrouwen nog werden geacht te trouwen en kinderen te krijgen in plaats van carrière te maken." Lees hieronder meer.

Vervolg

"Een film met een goede cast, prachtige muziek en een mooie realistische maar ook romantische verhaallijn. Een film waar de hele filmzaal muisstil van genoten heeft.
Vooraf aan de film heette Ina Los, de presidente van de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee, iedereen van harte welkom. Zij vertelde dat de filmavond ieder jaar rond Internationale Vrouwendag wordt georganiseerd. Die dag staat wereldwijd in het teken van strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen. De oorsprong van Vrouwendag ligt bij het opkomen van gelijke rechten van vrouwen.

Dat maakt de link naar het goede doel waar de soroptimisten zich al enkele jaren voor inzetten: de School for Justice. Een project van Free a Girl samen met diverse Soroptimistclubs uit Nederland. Free a Girl zet zich in om meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden. “Helaas”, zo zei Ina, “ is dit in landen als bijvoorbeeld India en Brazilië nog steeds hard nodig. Daar worden jonge meisjes vastgehouden en geëxploiteerd aan mannen. Hoe jonger het meisje, hoe meer ze opbrengt!”

School for Justice

De School for Justice biedt meisjes de bevrijd zijn uit de prostitutie de kans een opleiding te volgen om het wijdverspreide onrecht dat zij aan den lijve hebben ondervonden, later effectief te kunnen bestrijden. “Educate to lead, to change the system!”.

"Door evenementen als de jaarlijkse filmavond brengen de Soroptimisten deze misstanden onder de aandacht in de hoop en verwachting dat op enig moment dit onrecht tegen meisjes stopt."