Stellendam/Ouddorp - Dit jaar is het 75 jaar vrijheid. "We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting en dat we sindsdien in vrijheid leven in Nederland." Fanfareorkest De Hoop uit Stellendam wil hier muzikaal bij stilstaan en doet dat onder meer met een bijzonder nieuwjaarsconcert op zaterdag 25 januari 2020 in De Dorpstienden in Ouddorp. Lees hieronder meer.

Nieuwjaarsconcert

Tijdens het eerste deel van het nieuwjaarsconcert zullen de leden van het jeugdorkest, de Pling-Plong groepen en leden van het grote orkest weer een gezamenlijk programma presenteren.

Na de pauze laat De Hoop een zeer bijzonder werk horen: Engelenburcht, hartslag van een dorp. Een muzikale vertolking van de verschrikkingen van een wereldoorlog in een klein dorp, maar ook van de hoop op een vredige wereld. De compositie heeft de VLAMO Award gewonnen, een prijs voor zeer bijzondere projecten in de blaasmuziek. Fanfareorkest De Hoop realiseert zich dat deze compositie een andere lading geeft aan het nieuwjaarsconcert dan luisteraars gewend zijn, maar wilde luisteraars de kans niet ontnemen deze adembenemende theatervoorstelling met fantastische, sfeervolle muziek te ervaren. Rond Koningsdag en 5 mei zal het orkest zeker ook het feest der vrijheid opluisteren met muziek van onder anderen Glenn Miller.

Over de voorstelling Engelenburcht

In een 75 minuten durende voorstelling kruipen we in de huid van verschillende personages. Ze vertellen de geschiedenis gezien door de ogen van de mensen die er deel van uitmaakten. Componist Simon ten Hoecke zette de beleving van deze eerste oorlogsdagen op muziek. Angst, eenzaamheid, heimwee, geloof, hoop, twijfel… Alle emoties die horen bij deze dramatische gebeurtenissen worden muzikaal vertolkt in een symfonisch geheel. De tekst en muziek vormen één geheel. Frans Limburg vertelt de verhalen van de personages.

Geen geschiedenisles, geen grote heldenverhalen, de voorstelling gaat over hoe gewone mensen in een landelijk dorp de oorlog beleefden en sluit op deze manier aan bij de opzet van de tentoonstellingen in het belevingscentrum dat in het voormalige Ursulinenklooster in Tildonk (B) is gehuisvest.

De opzet was het maken van een niet-commerciële, maar eerlijke en niet geromantiseerde voorstelling met nieuwe tekst en nieuwe muziek. De inhoud primeert op spektakelwaarde; geen flashy musical dus, maar een sobere voorstelling. Tekst en muziek zijn echter wel kleurrijk en zeer genuanceerd. Het tempo van de afwisseling van de sferen – en van de voorstelling in het algemeen – is traag, en versterkt het indringende en intense karakter van het werk.

Thema’s die aan bod komen zijn: angst, geloof (dat wankelt, maar ook een enorme steun is), hoop, de dood en de gruwel van de oorlog; spijt en wroeging, herinnering en heimwee; eenzaamheid.

De Engelenburcht vertelt over de gruwel van de doortocht van het Duitse leger door Tildonk, waarbij in Hambos de familie Valckenaers zo goed als uitgemoord werd. De blinde razernij was bedoeld als represaille voor de aanval door het Belgische leger, dat inmiddels alweer verdwenen was.

Simons muziek en de teksten van Ann Van Dessel versterken elkaar. Ann raadpleegde de uitgaven van de Hagok, las het oorlogsdagboek van de zusters Ursulinen en interviewde kinderen van oorlog slachtoffers. Het getuigenis van Mohamed Sultan, een jonge Syrische acteur die als vluchteling in Europa terecht kwam, maakte het hele verhaal brandend actueel.

Aanvang concert: 19:30 uur.