Sommelsdijk - In de Exoduskerk aan de Dorpsweg in Sommelsdijk worden al enkele jaren kleine exposities georganiseerd rond “religieus erfgoed”. Er zijn tentoonstellingen geweest van oude bijbels, bijbelspreuken op wandborden, zondagschoolboeken, psalm- en gezangboeken en een expositie over engelen.
In de afgelopen maanden is aan de kerkleden gevraagd of zij een ‘kruis’ beschikbaar willen stellen voor de nieuwe tentoonstelling met als thema: “Ieder huis heeft zijn kruis”.
Vroeger hing in iedere katholieke woonkamer een kruis. Later werd het latijnse kruis deels door protestants Nederland overgenomen. Daarnaast zijn er vele soorten kruisen. Het kettingkruisje is het meest herkenbare religieuze symbool op aarde.
Aan de oproep om een “huiskruis’ beschikbaar te stellen, is breed gehoor gegeven. Wij ontvingen kruisen in allerlei vormen. Gemaakt van diverse materialen. En afkomstig uit allerlei landen.
Eenvoudige kruisen, maar ook kunstzinnige kruisen.
Kruisen zoals wij die in het algemeen kennen (het zogenaamde ‘latijnse’ kruis), maar ook kruisen uit de Grieks-orthodoxe traditie, de Russisch-orthodoxe traditie, de Koptische kerk in Egypte, enzovoort.

Van de ontvangen kruisen hebben we een tentoonstelling samengesteld.
Wij stellen u graag in de gelegenheid deze tentoonstelling te bezoeken en de kruisen te bewonderen.
De Exoduskerk zet zijn deuren daartoe open op zaterdag 30 november 2019 van 15.00 tot 17.00 uur.
Er is ook gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen over de betekenis van het kruis in ons leven. Koffie en thee zijn aanwezig.