Sommelsdijk - Begin september 2019 vond de tweede finale van het Ambitus Orgelconcours plaats in de Laurenskerk in Rotterdam. Goeree-Overflakkee werd op dit concours vertegenwoordigd door Auke Kievit (18) en Rik Melissant (20) uit Middelharnis en Sommelsdijk. Zij namen het met succes op tegen kandidaten uit Nederland en daarbuiten. In twee categorieën werden de eerste prijzen in de wacht gesleept. De jongemannen hebben inmiddels, samen met de organist van de St. Laurens, een laatste concert als opening van het nieuwe orgelseizoen in de St. Laurens en de Doelen gegeven. Lees hieronder een verslag door één van de aanwezigen bij een concert waarbij onder andere oud premier Balkenende aanwezig was.

"Sommelsdijk - In de St. Laurens te Rotterdam waren heel wat belangstellenden getuige van de prestaties van de winnaars van het concours. Nadat ze vier concerten op de machtigste orgels in ons land hadden overleefd, gaven nu de nummers één, samen met de organist van de St. Laurens een laatste concert als opening van het nieuwe orgelseizoen in de St. Laurens en de Doelen , tegelijk als als afsluiting van het tweede Ambitusconcours. En laten zich binnen die drie winnaars nu twee jongens vanuit Middelharnis bevinden en ze wonen - als toevallige bijkomstigheid - nog geen tweehonderd meter bij elkaar vandaan. Het zijn Auke Kieviet, de winnaar van categorie B en Rik Melissant, die winnaar van categorie C.
Het orgelspel van de drie werd afgewisseld door een bijdrage van het Marinierskwartet, dat een werk van Sweelinck, vertolkte, de laatste Nederlandse componist uit vervlogen tijd, die grote roem bereikte, en van een trompettist, die zijn bijdrage - een werk van Torelli - in deze machtige kathedraal op virtuoze wijze tot klinken wist te brengen.
Natuurlijk ontbrak Johan Sebastiaan Bach tijdens dit concert niet. Thirsa Brokking, de 14-jarige winnares van categorie A, speelde een Fantasie en fuga van Bach en Auke het ingenieuze Vater unser im Himmelreich van Bach. Hij wilde – naar hij zei – op deze wijze zijn studie theologie met die van de muziek verbinden. Rik, die nog geen vierentwintig uur eerder een orgelconcert in de Rehobôthkerk gegeven had, speelde een duidelijk wat moderner stuk, van Maurice Duruflé, een componist die in 1986 is overleden.
Tot slot werd Ambivalence uitgevoerd, een geheel nieuw werk van de Laurensorganist Hugo Boerema, waarbij twee orgels, een koperkwartet, een trompettist en slagwerk betrokken waren.
Het was een grandioos slot van het Ambitus orgelconcours, waarin aanstormend orgeltalent al op jonge leeftijd heeft laten horen wat het in zijn mars heeft. Onder de belangstellenden bevonden zich oud premier Balkenende, de vroegere organist van Middelharnis, Jan van Dijk en de directeur van het conservatorium Bas de Vroome."

Lees HIER: Rik-Melissant-en-Auke-Kievit-zetten-Goeree-Overflakkee-op-de-kaart-in-zinderende-orgelfinale