Sommelsdijk- De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert vanaf 24 oktober 2019 een 3-delige avondcursus over 'Muziek en Politiek'. "Er is veel muziek met een maatschappijkritische of politieke boodschap. Componisten hadden vaak hun bevlogen opvattingen. In de cursus worden voorbeelden ten gehore gebracht en anekdotes verteld. Er wordt ingegaan niet alleen op de muziek, maar ook op de historische en politieke context." Lees hieronder meer.

Vervolg

"Dat wij vrij en onbelemmerd kunnen genieten van onze favoriete muziek is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Er waren tijden dat liederen en opera’s met onwelgevallige teksten werden verboden. Ook muziek met een volgens machthebbers verkeerde stijl en foute boodschap kon rekenen op verbod. Sterker, de componist en de uitvoerenden konden worden vervolgd. Als de emotie niet paste in de toegelaten en gangbare opvattingen konden kunstenaars het erg moeilijk krijgen. Tijdens de Duitse bezetting moesten onze kunstenaars de richtlijnen en opvattingen van de bezetter onderschrijven. Amerikaanse en Engelse muziek, en muziek gecomponeerd door Joodse musici was verboden."

"In de voormalige Sovjet Unie probeerde de overheid componisten als Sjostakovitsj en Prokofjef voor te schrijven hoe te componeren. Uiteraard zochten de muziekschrijvers naar creatieve wegen om toch hun boodschap over te brengen. Liederen van Schubert bevatten teksten met vrijwel zeker een verborgen betekenis. Mozart voorzag verbod van zijn opera’s. Hij wist echter met overrompelende muziek en verdekt taalgebruik de autoriteiten gunstig te stemmen. Ook Sjostakovitsj kon de censuur ontwijken, al had hij jarenlang een speciaal koffertje klaar staan voor een eventueel strafkamp. Er is veel muziek met een maatschappijkritische of politieke boodschap. Componisten hadden vaak hun bevlogen opvattingen: muziek en politiek zijn zeker geen gescheiden werelden. In de cursus zal aandacht worden besteed aan muziek van Mozart, Beethoven, Sjostakovitsj, maar ook van moderne componisten als Louis Andriessen en John Adams."

Kosten en data

De kostprijs van deze cursus bedraagt slechts €37,50. De cursus bestaat uit 3 donderdagavonden van 19:30-21:30 uur en wordt gehouden in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk.

De cursusdata zijn: 24 en 31 oktober en 7 november, de cursus staat onder leiding van expert Hans van der Wulp.

Aanmelden

Aanmelden en betalen met voorkeur via www.kcego.nl of anders telefonisch via tel. 06-20036979.