Oude-Tonge - Aanstaande zaterdag 25 mei 2019 geeft COV Laudando een middagconcert in de Hervormde Kerk van Oude-Tonge. Vaste organist Wim Diepenhorst begeleidt het koor en de verrassing van de middag is de jonge veelbelovende harpiste Joline Sperling. Zij speelt enkele werken voor harp ter omlijsting van de koorwerken. Het concert begint om 16.00 uur en de kerk gaat een half uur voor aanvang open. De toegang voor volwassenen is 5 euro. Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis. Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar in een link hieronder, lees meer.

Thou Knowest Lord, the secrets of our hearts

Het themawerk van deze middag is ‘Thou Knowest Lord, the secrets of our hearts’ van Henry Purcell. Het is van origine een zogenaamde ‘full anthem’ voor koor en kleinkoor, dat onderdeel is van Purcells ‘Burial services’, speciaal geschreven voor de dood van Queen Mary in 1695. De compositie voor deze begrafenis omvat een mars voor blazers, drie anthems en een canzona voor blazers. De anthem ‘Thou knowest Lord’ is een waar meesterwerk. Purcell blonk uit in het vertalen van gevoel in een koorwerk en verbond zich op vernieuwende wijze met de Engelse koortraditie. Verder staan er twee delen uit de Missa brevis in C Major, voor vierstemmig koor en orgel van Leopold Mozart (vader van Wolfgang Amadeus) op het programma, in de kenmerkende Italiaanse kerkmuziekstijl van die tijd. Alhoewel Leopold muzikaal gezien altijd in de schaduw van zijn zoon heeft gestaan, heeft hij een groot aantal composities op zijn naam staan. Zijn omvangrijke oeuvre omvat symfonieën, concerten, serenades, kamermuziek, klaviermuziek, oratoria en opera's. Daarnaast zingt het koor ‘Drei geistliche Lieder’ van Felix Mendelssohn Bartholdy. Deze relatief korte werken zijn juweeltjes in hun eenvoud. Behalve gevoelvol zijn deze werken ook zeer elegant en tegelijkertijd temperamentvol, wat typerend is voor het werk van Mendelssohn.
Charles Villiers Stanford was een spilfiguur in de zogenaamde Britse muzikale renaissance aan het eind van de 19e en begin 20ste eeuw. Tegenwoordig wordt Stanford vooral herinnerd vanwege zijn kerkmuziek, maar feitelijk excelleerde hij in allerlei genres. Van hem wordt ‘Ye choirs of new Yerusalem’ uitgevoerd, een anthem dat twee contrasterende thema’s in majeur en mineur laat afwisselen; de verslindende diepten van de hel en de stralende overwinning van de dood die wordt bezongen door de koren van het nieuwe Jeruzalem.
Joline Sperling
Het concert biedt ook podium voor jong talent van het eiland! Harpiste Joline Sperling zal op de harp een aantal prachtige werken ten gehore brengen. Zij begon op achtjarige leeftijd met blokfluit spelen, maar de harp bleef haar grote droom. Op elfjarige leeftijd kreeg ze les van Ghislaine Voorrecht, harpdocente bij het Muziekgebouw Goeree-Overflakkee. De vwo5-scholiere van de Prins Maurits scholengemeenschap volgt sinds dit schooljaar de vooropleiding Klassieke Harp aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze les krijgt van Ernestine Stoop.

Kaarten Secrets of our Hearts

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar op de website van covlaudando.nl of aan de kerk.

Projectleden gevraagd!
De concerten van Laudando zijn op projectbasis mee te zingen. Houd je van het zingen van werken van componisten als Bach, Brahms en Mendelssohn, maar wil je je niet wekelijks binden aan een koor? Dan is dit je kans! De concerten waarvoor met name bassen en tenoren, maar ook alten en sopranen uitgenodigd worden om met ons mee te zingen zijn:
? Zaterdag 23 november 2019 in de Hervormde Kerk van Dirksland ‘In paradisum’, facetten uit beroemde requiems, repeteren vanaf de eerste week van september;
? DV zaterdag 28 maart 2020 staat de Johannes Passion op het programma. Repeteren vanaf woensdag 27 november 2019.
Aanmelden voor deze projecten kan via info@covlaudando.nl. Muzikaliteit en koorervaring zijn gewenst. De kosten zijn per project € 50, inclusief bladmuziek en/of partituur.