Middelharnis/Sommelsdijk- "Een kleine sensatie is het" Die kwalificatie wil Bert Voorberg, van het organiserend team van de EXODUS-kunstverkoopdagen 2019 wel geven aan de ontdekking van twee originele Van Meegeren's. "Dat we bij onze oproep, om voor de kunstverkoopdagen eens een mooi object te schenken, deze twee kunstwerken kregen is fantastisch!" Lees hieronder meer.

Twee Van Meegeren's

"De schilderijen zijn pastels met krijt uit de vroegere periode van de schilder Van Meegeren. Hij heeft er een aantal van gemaakt. De kunstwerken hebben een Bijbelse voorstelling. Pastels zijn kleurrijke schilderstukken op papier of karton. De composities zijn fraai van opzet en krachtig verbeeld. Beide zijn door de schilder gesigneerd. Om er zeker van te zijn dat ze "echt" zijn, hebben de schilderijen de afgelopen maand een uitstapje gemaakt naar Utrecht, waar zij door een kunsthistorica zijn onderzocht. "Onmiskenbaar Van Meegeren ", was haar oordeel. Daarnaast zijn ze in topconditie. Geen verkleuringen. Niet door vocht aangetast. Slechts een kleine verkleuring in het passe partout."

De Exoduskerk kreeg de kunstwerken door schenking in bezit en de kunstwerken zullen ter veiling aangeboden worden tijdens de kunstverkoopdagen op 10 en 11 mei 2019 in de Exoduskerk aan de Dorpsweg in Sommelsdijk. Hendricus Antonius van Meegeren (Deventer 1889 - Amsterdag 1947) was een Nederlandse kunstschilder en kunstvervalser. Zijn beroemdste vervalsingen waren bijvoorbeeld werken van Vermeer.

Hendricus Antonius van Meegeren

"Als kind ontwikkelde hij al vaardigheden in tekenen, schilderen en aquarelleren. Zijn vader dwong hem echter een studie bouwkunde in Delft te volgen. Hij ontving een prestigieuze gouden medaille voor zijn studie betreffende het interieur van de Laurenskerk in Rotterdam. Van Meegeren was lid van de Haagse kunstkring en ging zich steeds meer bekwamen in de klassieke schilderkunst. Rond 1930 verhuisde hij naar Frankrijk. In die derdiger jaren heeft hij zich technieken aangeleerd om klassieke schilderijen te vervaardigen die leken te stammen uit dezelfde tijd als de "echte oude meesters".

en methode om met bakeliet de verf te verharden, zo een craquelé te ontwikkelen en in te kleuren. Heel bijzonder en vernuftig. Ook authentieke kleuren en kwasten behoorden tot zijn schildersuitrusting. Fabuleus - zo werd later zijn werk gekenmerkt. In de periode 1938 tot 1945 exposeerde Van Meegeren in zowel Nederland als Duitsland. In Museum Boijmans Van Beunigen in Rotterdam en Panorama Mesdag in Den Haag werden tentoonstellingen met zijn werk ingericht. Na de oorlog kwam zijn zwendel aan het licht. Enorme bedragen hadden de duitse bezetters betaald voor "meesterwerken" van Vermeer, Ter Borch, Frans Hals en Pieter de Hoogh. Het meest aansprekende schilderij van de hand van Han van Meegeren is "de Emmaüsgangers "( met de signering van J.Vermeer) Er werden rechtzittingen gehouden en na de veroordeling van Van Meegeren ging er een golf van (zelf) kritiek door de museumwereld van die tijd. Na zijn veroordeling werd zijn gehele oeuvre en alle kunstwerken uit zijn bezit, publiekelijk geveild."

Herkomst

"De werken, die nu in Middelharnis zijn ontdekt, komen uit zijn vroegere periode waarin hij veel pastels en aquarellen heeft gemaakt van bijbelse voorstellingen. Het kan goed zijn dat deze kunststukken zijn aangekocht op de publieke veiling in 1950 in de voormalige woning van Van Meegeren aan de Keizersgracht in Amsterdam. De overheid organiseerde deze verkoping . Van deze bijzondere gebeurtenis zijn nog mooie Polygoon beelden te bewonderen, die een goed beeld schetsen van deze uitzonderlijke kunstverkoop. Honderden belangstellenden stonden te wachten om een plaatsje te krijgen in het "omgetoverde" veilinggebouw in Amsterdam. Onze twee kunstwerken hebben over de wereld gezworven. Ruim 50 jaar in Zuid-Afrika doorgebracht en zijn door vererving enkele jaren geleden in Middelharnis terecht gekomen. Nu zijn deze twee pareltjes dus geschonken aan de Exoduskerk. De wijze waarop hij de kunstwereld zo ernstig van de wijs heeft gebracht, spreekt nog steeds tot de verbeelding. Leuk te vermelden dat tijdens de Tefaf-beurs in Maastricht de bril van Van Meegeren tentoon gesteld werd door het RKD, die hiermee de aandacht wil vestigen op de persoon Han Van Meegeren en zijn bijzondere creatieve kwaliteiten."

U kunt ze zien én kopen!

Het is de moeite waard deze "pastels" te komen bekijken tijdens de twee verkoopdagen van de Exoduskerk, Dorpsweg 97a in Sommelsdijk. Rond 16:00 uur zaterdagmiddag eindigt het tijdslot en wordt duidelijk of de schilderijen de "reserveprijs" (minimumprijs) hebben overschreden. De organisatoren hopen natuurlijk dat dit gaat gebeuren en dat er veel verzamelaars of kunstkenners op af komen.

Kunstverkoopdagen Exoduskerk: vrijdag 10 mei van 11.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Dorpsweg 97a Sommelsdijk.

Voor meer informatie: Bert Voorberg (bertvoorberg31@gmail.com).