Middelharnis - Op donderdag 11 april 2019 vindt in het Oude Raadhuis te Middelharnis de jaarlijkse ledenvergadering van Historische Vereniging De Motte plaats. Aansluitend aan deze ledenvergadering geeft Rias Olivier een lezing over de boeren in Berwoutsmoer, de laatmiddeleeuwse nederzetting vlakbij Ooltgensplaat. Deze avond is ook toegankelijk voor niet-leden, maar er is een maximum aantal plaatsen beschikbaar. Lees hieronder meer.

Berwoutsmoer
In de middeleeuwen lag waar zich nu Overflakkee bevindt een uitgestrekt veengebied. Dit was doorsneden met talrijke afwateringskreekjes. In het midden van de dertiende eeuw kwam het onder invloed van de zee, die geleidelijk de aanval inzette en het veen grotendeels wegsloeg. Er woonden wel al mensen in dit gebied, waar men akkerbouw, visserij en veeteelt bedreef. Ook de zogeheten moernering - winning van turf ten behoeve van brandstof en zoutwinning - nam een grote vlucht.
In 1979 werd onder Ooltgensplaat een stukje van dit veengebied teruggevonden. Door de schurende werking van het Volkerak spoelde een terrein bloot waarin zich bewoningssporen bevonden die teruggaan tot zelfs voor 1200. Niet alleen werden afvalproducten gevonden zoals gebroken aardewerk, bot, leer, bouwmateriaal e.d. maar aan weerszijden van een dichtgeslibde kreek konden twee huizen worden gelokaliseerd.
Het onderzoek dat tussen 1980 en 1987 door De Motte werd uitgevoerd kent een lange tijd van na-onderzoek. Gedurende de afgelopen acht jaar heeft de Werkgroep Archeologie van De Motte zich over het materiaal gebogen, het geanalyseerd en gedetermineerd. De resultaten worden naar voren gebracht in de lezing met bovenstaande titel. Berwoutsmoer, zo heette het gebied waar dit verhaal zich afspeelt. Nooit eerder werden er op zo’n grote schaal sporen van menselijke activiteit uit de late middeleeuwen ontdekt en bestudeerd. De lezing Boeren in Berwoutsmoer is tevens de opmaat tot de verschijning van een boek met de gelijknamige titel dat in het najaar verschijnt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van De Motte.
Aftreden Rias als bestuurslid
Rias Olivier treedt deze avond tevens af als bestuurslid van De Motte. Inloop vanaf 19:00 uur, waarna de ledenvergadering start om 19:30 tot 20:00 uur. Daarna is er een half uur koffiepauze, waarna om 20:30 uur de lezing over Berwoutsmoer start. Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot napraten met elkaar en het bestuur.

Meer informatie

Voor vragen kunt u mailen naar historischeverenigingdemotte@gmail.com.