Sommelsdijk- De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert donderdagavond 4 april 2019 een cursusavond over de zwarte Farao’s uit Egypte. "Afgelopen week heeft het Drents Museum in New York een award gewonnen. Deze award kan beschouwd worden als de Oscars binnen de museumwereld. Momenteel is er in het museum de archeologische tentoonstelling Nubië – Land van de Zwarte Farao’s, georganiseerd door het Museum of Fine Arts in Boston. Maar liefst 300 objecten uit de Nubische collectie van Boston komen naar Assen." 13 april organiseert de KCE een busreis naar het Drents Museum. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Lees hieronder meer.

300 objecten naar Assen

Deze indrukwekkende voorwerpen uit de periode van 2400 v. Chr. tot circa 350 na Chr. vertellen het verhaal van de haat-liefdeverhouding tussen het oude Egypte en de Nubische koninkrijken.

Nubië is het gebied van de Nijlvallei in het zuiden van Egypte en het noorden van het huidige Soedan. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. De tentoonstelling biedt een overzicht van het fascinerende Nubië tussen 2400 v. Chr. tot circa 350 na Chr. Centraal staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. waarin de Nubiërs zelf Egypte veroverden en de Zwarte Farao’s van Nubië over het gehele Egyptische Rijk regeerden.

De wetenschappers van het museum in Boston waren van 1916 tot 1920 betrokken bij het opgraven van vele verschillende vondsten. Tot de topstukken van de expositie behoort een deel van de grafinventaris van Koning Taharqo, waaronder 60 shawabti’s. Dit zijn beeldjes in de vorm van een mummie, die in het hiernamaals de dienaren waren van de farao’s. Op de shawabti’s staan inscripties die vertellen dat de figuurtjes werken voor de overleden koning.

In deze lezing komen de volgende onderwerpen aan bod: de grote lijnen van de geschiedenis van Egypte, de geheimen van de dodencultus, de godenwereld, de hiërogliefen en de bijzondere plek die Egypte innam in de Oudheid.

De kostprijs van deze cursusavond bedraagt € 10,00 en wordt gehouden van 19:30-21:30 uur in de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. De cursusdatum is 4 april en de docent is Frank Swagemakers. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-45104961.

Interesse in de tentoonstelling in het Drents Museum? Zaterdag 13 april 2019 organiseert de KCE een busreis naar het Drents Museum. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Tekst KCE G-O